Създадоха телефон за нередности в туризма

Министерството на туризма открива телефонна линия за сигнали свързани с нередности по Закона за туризма. 

От вчера, 10 април тя е активна и денонощно потребители ще могат да дават информация за незаконни или недобри практики в сектора. 

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя уточни, че всеки работен ден между 9 и 17:30 експерти от министерството ще изслушват и записват сигналите, през останалото време това ще става чрез автоматизирана система, която ще се проверява своевременно. 

Телефонът е 02/9046895, като цената на 1 мин. разговор ще е на тарифата на мобилния план на потребителя и няма да има допълнителна надценка. Сигнали може да се изпращат и на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Министърът посочи още, че новата линия ще съществува заедно с открития през миналата година телефон за сигнали за нередности по плажа, която  доказа своята ефективност. 

Хотел “Чифлика Палас Ризорт и Релакс“, станал известен като хотела на ужасите, е затворен, съобщи министър Ангелкова. И допълни, че това е станало благодарение на усилията на министерството и съвместната работа  с РЗИ Ловеч. В момента виждам пропуски в последващия контрол, затова се стига до такива крайни случи, коментира министърът. 

По тази причина се подготвят промени в Закона за туризма, с които се предвижда създаване на звено за контрол към министерството. Правомощията на Министерството на туризма са да категоризира местата за настаняване и след 5 години, когато подадат заявление за прекатегоризация, се прави проверка.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови