17 млн.лв. приходи от плажни концесии

Приходите от концесии и наеми на плажове през 2017 година се увеличават с 22% на годишна база и достигат 17 млн. лева, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Стремежът на правителството е да намали броя на неохраняемите плажове, за да бъде максимално оползотворен туристическия потенциал на страната.

Така през миналата година неохраняемите плажове в страната са били 89, спрямо 106 през 2016 година. През 2018 година броят им вече е 86. 

За плажовете, към които има висок интерес от туристи, но нямат договори за наем или концесия, ще бъдат осигурени спасители от областните управители. Спасители ще има и за плажове със специален статут, като например Карадере. 

През 2017 година Министерството на туризма са направили 428 проверки как се извършва дейността на наетите плажове. Наложени са санкции в размер на над 300 хил. лева, като основното нарушение е липса на достатъчно спасители и по-малка зона за свободно плажуващи. 

През 2019 година изтича срокът за концесия на 20 атрактивни плажа и Министерството на туризма вече подготвя процедурата за нови търгове.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови