86 плажа без стопани за предстоящия летен сезон

86 са безстопанствените плажове в България за предстоящия летен сезон, информира Нова ТВ.

Най-много от тях се намират в община Царево. Кметът на общината Георги Лапчев не вижда нищо странно в това.

"Не е някакъв парадокс, че най-много са тези плажове в община Царево, тъй като тя е най-морската община в държавата - с близо 65 километра брегова ивица. Това доскоро не беше проблем за туризма, не е проблеми за Община Царево, тъй като напоследък главоломно набира скорост почиването като див метод и това започва да се превръща в проблем за общината", заяви Лапчев и добави, че общината няма против концесията на плажовете.

Сравнено с изминалата 2017 г. неохраняемите плажове са със 17 по-малко. На територията на област Бургас се намират 50 от неохраняемите плажове по Черноморието. Във Варна плажните ивици без спасители са 23, а 13 се намират в област Добрич.

Най-големите проблеми на концесионерите на морските плажове е намирането на спасители. 

"Не всички са достатъчно добри служители, но ние сме принудени да работим с това, което има на пазара". Това заяви по БНТ концесионерът Дирон Ръсовски. Основна причина за липсата на кадри е, че работата е сезонна.

Заплатите за морски спасители варират между 1000 и 1500 лв.

"Това е удобно за ученици и студенти да изкарат лятото при нас и също хора над 50 години, които търсят по-малко напрежение и по-малко нерви", смята концесионерът.

От своя страна директорът на Водоспасителната служба към БЧК Антон Налбантов акцентира, че обичайно въпросът с водните спасители винаги се коментира в началото на сезона.

Според него стопаните на плажовете, които осигуряват адекватно заплащане и са сформирали добри екипи, няма да срещнат проблеми в намирането на кадри.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови