Намаляват руските туристи в България

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи пред журналисти при началото на форум, че към момента има спад от 5 процента на руските записвания за почивка в България спрямо същия период на минала година.

Това не е крайна цифра и мисля, че общо за целия сезон ще имаме спад не повече от 3 - 4 процента, максимум от пет на сто, коментира тя, цитирана от БТА.

Ангелкова допълни, че ситуацията е динамична, и посочи, че има уверения от руска страна, че България продължава да е на едно първите пет места като предпочитана дестинация за руските туристи. Голямо влияние върху избора на страна за почивка за руските туристи оказва предлаганата цена и в това отношение Турция изключително много ни конкурира, отбеляза министърът.

Специалисти от туристическия бранш вече коментираха, че след успокояването на ситуацията в Турция тя отново се връща на пазара и привлича все повече чужди туристи, сред които и руснаци. Междувременно се разбра от коментари на руски експерти в бранша, че през тази година много руснаци ще предпочетат да почиват у дома. Причината за това са финансови затруднения.

По данни на Националния статистически институт през цялата 2017 г. общо 565 754 руснаци са посетили България с цел туризъм. Общо през 2017 г. чуждите туристи в България са били 11.6 млн. Повече от руснаците са били гостите от Гърция, Германия, Румъния и Турция.

Министърът посочи, че и това лято ще има наети сезонни работници - основно от Украйна, Молдова, Беларус. Има и от Азия, но значително по-малко, каза министърът. Миналата година сезонните работници са били 3200, а тази година се очаква те да са между 5000 и 5400 души, допълни тя и уточни, че разчетите са на база на заявките на работодателите./

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови