Ангелкова: Ще работим за общ Черноморски туристически бранд

Съвместно ще работим за създаване на общ Черноморски туристически бранд и за развитие на вътрешнокруизния туризъм в Черно море.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна, където се проведе срещата на министрите с ресор туризъм на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). 

Събитието е от най-високия клас “А“, включено в календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Една от инициативите, по която ще работим заедно е създаване на общ продукт, който да обединява вино, гурме, културен, балнео и СПА туризъм, посочи министър Ангелкова. 

Тя информира, че резултат от срещата е подписването на “Съвместна декларация от Варна на министрите, отговарящи за туризма на държавите-членки на организацията за Черноморско икономическо сътрудничество“ (ЧИС). И уточни, че този документ дава рамката за бъдещите съвместни дейности. В него държавите от ЧИС декларират намеренията си да работят за увеличаване на туристическите потоци между дестинациите и за превръщане на устойчивия туризъм в един от основните двигатели на социално-икономическото развитие в региона. 

Във форума участваха Майкъл Христидис, генерален секретар на ОЧИС, Братислав Джорджевич, изпълнителен мениджър на ОЧИС и Асаф Хаджиев, генерален секретар на ПАЧИС, както и представители на държави-членки на ЧИС. Водени от разбирането, че страните от Черноморския регион следва да се възползват пълноценно от общия си потенциал, Българското председателство се стреми да засили видимостта на региона, коментира още министърът. 

Тя посочи, че туризмът несъмнено е един от секторите с ключово значение за региона с население от над 333 млн. потребители с общ брутен вътрешен продукт от 2,8 трлн. долара, което представлява  14% от цялата европейска и 4% от световната икономика. 

Територията на държавите от ОЧИС е 423 000 кв. км. В последните години регионът се утвърди като водеща туристическа дестинация, посетена от над 115 млн. души през 2016 г. Това са 19 % от всички туристически посещения в Европа, отбеляза министър Ангелкова. 

На срещата тя отчете и председателството на работната група “Сътрудничество в туризма“ на организацията. България пое координирането на дейността й в през юли 2016 г., а мандатът приключва в края на юли тази година. За тези две години Министерството на туризма съвместно с Постоянния секретариат на ЧИС, осъществи три заседания на работната група, посочи министър Ангелкова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови