Ще важи ли законът за шума за Слънчев бряг /видео/

Депутатите ще решат дали Законът за шума ще важи за националните курорти, в това число и за Слънчев бряг.

Това заяви снощи министър на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на сезона в най-големия курортен комплекс.

Ангелкова прогнозира 5% увеличение при чуждестранните посещения за лятото спрямо рекордната 2017 година. 

Тя предвиди, че повече гости ще има от страни като Германия, Израел, Полша, Чехия, Франция, дори и от САЩ, където миналата година за първи път е тръгнала кампанията за дигитална реклама на България.

Над 70 на сто от туристите идват в България за лятна ваканция, подчерта тя и припомни, че през периода юни–септември 2017 г. чуждестранните туристически посещения бяха над 5.3 млн. Очакваме и българите, пътували през този период, да се увеличат до 1,9 млн. спрямо 1,6 млн. души година по-рано, допълни Ангелкова.

Според нея България продава високо качество на разумна цена и става все по-предпочитана лятна дестинация въпреки огромната конкуренция в региона.

Ето какво обясни Ангелкова:

Статутът на националните курорти, дискутиран от две години е в Закона за туризма, който в момента е на обществено обсъждане. Процедурата ще приключи на 9 юли и ние ще го представим в Министерски съвет, ако бъде одобрен ще премине към Народното събрание.

Не мога да кажа какво ще решат народните представители по отношение на това предложение, направено от бих казала най-големите туропорератори – и Томас Кук, TUI, Националният борд по туризъм, КРИБ и всички други организации, които искат да се помисли за статута на националните курорти.

Трябва да има определено райониране, което да се преценя от кмета, от местния бранш, Общинския съвет, съвместно с Консултативните съвети, за да имат добър продукт, който да удовлетворя желанието на туристите, посещаващи тези дестинации. 

Давам един пример – с Албена. Кметът на Балчик може да прецени, че този курорт трябва да е зона за семеен отдих . Да им оставим тази свобода, за да го решат. Освен това големите туроператори, с които работим правилно ме реплекираха, че и в момента продуктово така са разделили курортите. Слънчев бряг е на две зони – за парти и семеен туризъм, както и Златни пясъци.

Текст, снимка и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови