От 2019 г. хотелите ще са в пряка връзка с НАП и МВР

Изграждането на Единната система за туристическа информация, която ще свърже в едно компютрите на хотелите с НАП и данъчните,

върви в срок и най-вероятно ще заработи от декември или от януари догодина. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с бранша за отчитане на резултатите от летния сезон.   

Всяка седмица извършваме мониторинг на работата по договора с фирмата, която изгражда ЕСТИ и нещата вървят в срок. Тестването вероятно ще е през декември или януари, каза Ангелкова. Целта на системата е приходите от нощувки да се отчитат точно.  

В момента туристическото министерство изгражда и система за лицево разпознаване, която ще служи на туристическия бранш при много административни дейности: изваждане на разрешения за дейности, категоризация на заведения и места за настаняване, издаване на лицензи за туроператорска дейност и др. Системата ще бъде демонстрирана скоро.  

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели, съобщи Ангелкова. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона. 400 са върнатите отговори и сред тях има само 2 жалби срещу шума, каза Ангелкова.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови