Сезонът в Слънчев бряг закъснява

Късен старт на сезона в Слънчев бряг, съобщи БНР Бургас. Търговците и собствениците на заведения очакват първите туристи в края на април по Великден.

Това ще бъдат основно румънци и българи. Курортът се очаква да се напълни едва след 15 май. Заетите в бранша прогнозират по-слаб сезон на базата на предварителните записвания.

В курорта все още върви подготовката за лятото. В хотелските комплекси усърдно се работи, служители  по поддръжката и чистачки щъкат навсякъде. Камари боклуци и строителни отпадъци с нищо не подсказват, че до дни ще се появят първите туристи. Заведенията все още са затворени. Най-многобройни са онези, които си търсят работа.

Магдалена Стойкова от Несебър е успяла да заеме свободна позиция в голям хотелски комплекс:

„Ще работя на рецепция. Нямам опит, владея английски език, сега наблягам на руския, защото смятам, че ще ми е полезен. Засега подготвяме хотела. Смятам, че 1 500 лева е едва задоволителна заплата за тази работа.“

По крайбрежната алея  търговските обекти са затворени, на пръсти се броят онези, които ремонтират павилионите си и вече подреждат стоката си. Оптимист за сезона е Николай Попов, който над две десетилетия си вади хляба в курорта. Той продава сувенири и плажни принадлежности:

„Ще бъде нормален сезон като всеки друг. След 20 април ще има хора. Ще се появят израелците, руснаците, които имат имоти тук.“

Преобладаващо обаче е мнението, че сезонът ще бъде по-слаб от предходния:

„Сезоните напоследък са трудни. Наемите са увеличени. Работим за една заплата.

„Притеснени сме. Няма ранни резервации, чува се, че са 50% надолу.“

Таксиметровите шофьори в Слънчев бряг също не очакват платежоспособни туристи и дълги курсове, но са категорични, че цени няма да вдигат. Така и това лято в кукорта ще се кара за 3.50 лв на километър.

Като основни проблеми на Слънчев бряг заетите в търговията и услугите посочват лошата инфраструктура и насочването на туроператорите към неплатежоспособни летовници.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови