Ангелкова: Ще сме безкомпромисни за 50-те % свободна зона на плажовете

Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен още от януари

Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи, че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50% свободна зона. 

При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите може да бъдат прекратени. 

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която проведе работна среща с представители на туристическия бранш в Обзор, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Около 30 договора със стопани на плажове са прекратени през последните 2 години заради открити системни нарушения, като само през 2018 г. са събрани 480 000 лв. от неустойки, каза министърът и призова при съмнения за нередности на плажа да се пращат сигнали на създадения от ведомството и посочен на сайта имейл адрес.

При оценката на кандидатите за концесионер сериозно значение оказва цената, на която ще се предлагат чадъри и шезлонги на плажа. Целта е да се постигне максимално ниска цена за плажните съоръжения, но тя не може да се определя административно, а чрез пазарни механизми и в конкуренция.

Мобилните екипи за проверка на морските плажове са на терен още от януари, от 1 юни проверките ще са интензивни и повсеместни. Ще има и изнесени приемни по Черноморието на Министерството на туризма, които да спомогнат за успешното протичане на сезона.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови