Персоналът по морето не говори български /снимки/

Руска реч се чува в морските ни курорти. Но не от устата на туристите, а от обслужващия персонал, установи екип на meduzata.com.

Всъщност, ние българите, я възприемаме като руска, но тя е украинска.

Масово украински студенти са наетите в хотелите в Слънчев бряг и Свети Влас. Все още туристи няма, а по алеите и улиците на курортите предимно се шматкат хора, които търсят работа.

Украинските момчета и момичета на съвсем млади – на възраст от 19 до към 25 години. Основната част от тях са за пръв път в България /тези от миналата година са в друга държава от ЕС, примерно в Полша, където заплатите са по-високи/. Поради тази причина, те не знаят български. Затова пък чудесно се оправят с английския.

Проблемът с кадрите в туризма е огромен.

През миналото лято в Бургаска област са останали свободни над 2700 места. Търсенето е за камериерки, сервитьори, общи работници, готвачи, бармани, хигиенисти и администратори.

Вносът на работници от трети страни и удължаването на работните им визи от 3 на 9 месеца бе една от предприетите мерки за решаване на проблема с недостига на кадри през туристическия сезон от страна на правителството.

Подписани бяха две спогодби за мобилна трудова заетост с Молдова и Украйна.

Ефектът се почевства веднага. Над 7800 работници, предимно от Украйна и Молдова са работили по морето през лятото на 2018 г. Имало е дори от Виетнам.

Общо 7% са били работниците от трети страни от заетите 113 000 души в туризма.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови