Фалитът на Томас Кук - заради нискотарифните компании и AirBnB

Дигиталната трансформация, навлизането на нискотарифните авиокомпании и приложения като AirBnB доведоха до фалита на Томас Кук,

зяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма Bloomberg TV Bulgaria.

Според него компанията е изостанала от съвременните тенденции.

"Вчера създадохме кризисен щаб в Института за анализи и оценки в туризма, като установихме, че около 36 млн. евро ще бъдат загубите за хотелите по българското Черноморие заради неплатени от Thomas Cook плащания".

Фалиралият туроператор "Томас Кук" с огромни дългове към наши хотели

2345 е броят на британците, които трябва да бъдат превозени обратно във Великобритания от България, обясни Драганов.

"В момента сме в ситуация на безпрецедентна кампания, която организира Гражданската въздухоплавателна администрация на Англия. Тя поддържа гаранционен фонд съгласно английското законодателство чрез Асоциацията на лицензираните туроператори. Гаранционният фонд е изцяло с парите на Thomas Cook и няма да бъдат похарчени пари от държавата или други туроператори".

"Има голяма вероятност тези 36 млн. евро да бъдат отписани като несъбираеми вземания след съдебното решение, което ще прекрати дружеството и ще го обяви във фалит", допълни гостът.

"Ролята на Министерството на туризма е да информира. Целта е да се запази спокойствие по отношение на английските туристи, те да бъдат обслужени в хотелите и да не бъдат връщани".

Загубите ще нараснат, прогнозира той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови