След фалита на Thomas Cook - законови промени за покриване на риска

Министерството на туризма ще съдейства за колективен иск по отношение на вземанията на българските хотелиери

Министерството на туризма ще предложи законови промени, свързани с допълнителна застраховка за туроператори (особено чуждестранните), която да покрива рискове като при фалита на Thomas Cook. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг, след като стана ясно, че всички дъщерни компании в Европа на туроператора Thomas Cook са фалирали. Дъщерната компания в Русия е финансово независима, посочи Ангелкова.

Тя се надява законовата промяна да бъде факт още до края на годината. Ако не се случи, ще подготви отделен законопроект.

Ситуацията е изключително тревожна и тежка за сектора и създава много сериозен проблем за планирането на сезон 2020 г., каза министърът. Тя увери, че е в контакт с колегите си в Германия, Полша, Великобритания, Франция, както и с представителите на големите туроператорски компании за нашия пазар.

Правят се стъпки за „спасяване“ на следващия летен сезон, стана ясно от думите на министъра. Другата седмица е предвидено посещение в Германия с идеята договореният капацитет за Лято 2020 с Thomas Cook да бъде пренасочен към другите туроператорски компании, така че да не се допусне по-сериозен спад. 

Ключово е да спасим сезон 2020 г. от гледна точка на записванията, които към момента текат. Туризмът е в огромна конкуренция и е изключително важно да бъдем сред първите, посочи Ангелкова.

Министърът информира, че ще съдейства за колективен иск по отношение на вземанията на хотелите за месеците юли и август, защото това са задължения, които са им натрупани съгласно изпълнение на договорите.

Николина Ангелкова посочи, че 58 са хотелите в България, които имат договори с Thomas Cook.

Ощетените хотели са предимно в двата най-големи курорта - "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", както и в "Албена" и "Св. св. Константин и Елена".

На въпрос дали са възможни фалити на хотели Ангелкова каза: "Всичко е възможно. Те си знаят какво им е финансовото състояние. Не мога да коментирам".

Всички 5940 туристи на Thomas Cook, които в момента се намират в България и имат резервации, ще могат да напуснат страната и да се завърнат по домовете си като всички разходи за престоя и за извозването им са за сметка на застрахователите. Немският застраховател и английският гаранционен фонд са съобщили, че поемат всички разноски на туристите, уточни Ангелкова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови