Плажната граница на България е наречена «Космос»

Най-красивата граница на България е плажна. Но не е с Турция, както мнозина биха предположили, а е с Румъния. Жив плет дели двете държави.

Ако бъдат допуснати в Шенген, ще трябва да бъде премахнат, пише trip.dir.bg.

Мястото е точно на 100 километра от морската столица Варна и на 560 км от София. Северняците наричат ивицата „Космос” по името на близкия къмпинг до 3-километровия северен плаж на Дуранкулак. 

Може би, защото звездите оттук изглеждат по-големи, неслучайно и затъмненията се наблюдават най-добре именно от тази част на страната ни. 

Странно е, но лете водата на ивицата с астроимето „Космос” винаги е по-хладна, по-прозрачна и по-изумрудена от миещата всички останали ивици в България. Дори отколкото на южния, над два пъти по-дълъг, и на третия плаж на същото село.

Общата им дължина е сензационните за нашето крайбрежие 16 километра – тройно повече от немалката ивица на Слънчев бряг, за да си представите по-лесно, особено като си припомните и за поне 200-та хотела в най-големия ни курорт. През есента нещата се изравняват по температура, а красотата е още по-подчертана, особено в слънчев ден. В мрачен сякаш оживява картина на Айвазовски или някой друг маринист – Черно море наистина изглежда черно на цвят или поне графитено.

По модела на „шведския” хотел във Варна, „японския” в София (малцина знаят, че „Родина” е правен от поляци и никой не го нарича „полски”), „австрийския” в Сандански, „финландското” селище в Боровец и „френското” недалеч от Дуранкулак – „Русалка”, къмпингът „Космос” можеше да бъде наричан „чешкия”. Тамошните дървени бунгала са правени за туристи от бивша Чехословакия, които били влюбени при соца точно в това кътче на родното ни Черноморие и в двата плажа, разделени от ваканционното селище, при това от техни си майстори.

Вероятно заради тях е направен и старият и поразбит в наши дни асфалтов път, който се отклонява от основното шосе, свързващо нашата страна и северната й съседка. Запознати с историята на мястото разказват, че при соца вездесъщото обслужващото върхушката управление УБО – днес НСО, е държало „шефство” върху красивата ивица в самия край на България.

В момента граничният плаж е нещо като голямата тайна на северното българско крайбрежие, на което посветихме немалко разкази. Той е ограничен от близкия до къмпинга нос Карталбурун, под който има рибарско пристанище от една страна, и граничния нос Сиврибурун от друга. Романтичното му название за онези, които смятат „Северен” за твърде скучно, е „Анна Мария” по името на заседнал тук точно преди 50 години по време на буря кораб.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови