Заради случая «Томас Кук» предлагат кризисен фонд

Да се създаде български гаранционен фонд, който да компенсира евентуални загуби при фалит на чужди турооператорски фирми, както бе случаят с „Томас Кук“,

предлага Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/. 

„Английската фирма „Томас Кук“ не е регистрирана като туроператор съгласно българското законодателство. В противен случай, фирмата трябваше да предостави в Министерството на туризма застраховка „Отговорност на туроператора“. 

Липсата на такава застраховка е причина хотелиерите да предявят искове към фирмата за нанесени щети и пропуснати ползи. 

Нерегистрирането в туристическия регистър на Министерството на туризма поставя под въпрос по какъв начин толкова години тя е извършвала дейност в дестинация България?“, коментира Иван Иванов, председател на БРТК.

От бранша отчитат спад от 20 процента в туристическия поток в Бургаски регион през септември т.г. в сравнение със същия период на миналата година. А като основна причина за отлива отчитат именно фалита на един от най-големите туроператори в света.  

„Въпросителните са много, но трябва да разберем по какъв начин ще бъде преструктурирана програмата на фирмата-майка. Ако подготвената програма, бъде приета, фирмата ще може да продължи своята дейност. Но ако бъде отказана, ще се обяви фалит. Делото отива в съда, назначава се синдик и фирмата започва да се управлява от съвет на кредиторите. А нашите хотелиери е бъдат формирани като кредитори и ще участват в разработката на заздравителната програма.  В този случай е изключително малка вероятността да се вземат парите от „Томас Кук“, допълни Иванов. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови