Фалитът на Астрал Холидейз ще повлече хотели

Държавата да влезе като инвеститор в туристическата индустрия, предлагат от Националния борд по туризъм

Очаквахме домино ефектът и в България, когато стана ясно, че сме изправени пред криза след фалита на Thomas Cook заради компаниите, свързани с британския туроператор. За България основният партньор беше „Астрал Холидейз”. Така Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм коментира причините за фалита на българския туроператор.

Вчера един от най-големите туроператори у нас - "Астрал Холидейз", обяви, че прекратява дейността си и започва процедура по обявяване в несъстоятелност. Компанията бе официален представител на фалиралия в края на септември британски туроператор Thomas Cook.

В интервю за bTV Карастоянова подчерта, че е важно да се защити и облекчи ситуацията на българските хотелиери, които няма да получат своите плащания по договорите с Thomas Cook. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС. 

Карастоянова заяви, че няма български граждани, които да са застрашени, тъй като сънародници, които са пътували или предстои да пътуват с „Астрал Холидейз”, имат своята застраховка. Отделно чуждестранните туристи са били успешно извозени. „Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети”, допълни още тя.

Според нея държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. Карастоянова счита, че държавата може да се намеси чрез различни инструменти. Като пример даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие. Освен това експертът смята, че е необходима промяна на модела, по който държавата съуправлява туристическия сектор.

По думите на Румен Драганов от Института за анализ и оценки в туризма също има проблем. „Оставяме клиентите, там няма никакъв проблем, но стои въпросът с разплащането на хотели и други доставчици“, каза той по БНТ днес.

Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори заяви, че „Астрал Холидейз” се е превърнала в придатък на Thomas Cook, занимаващ се с организация на трансфери и допълнителни услуги на място. „Беше очаквано след фалита на британската компания да има последствия и у нас. Остава да гадаем каква част от хотелите ще пострадат”, допълни той пред bTV.

Попов обясни, че е вероятно да има фалирали хотели. По думите му това ще зависи от взаимоотношенията между хотела и банките, тъй като ако един хотел работи изцяло с Thomas Cook и има да обслужва кредит, то плащанията към банките ще бъдат невъзможни.

Според него е невъзможно държавата да се намеси като инвеститор в частен бизнес като туристическия. „Туристите ще дойдат отново в България, но ще бъдат пренасочени през други туроператори”, посочи Попов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови