Концесионните такси ще се определят от броя на плажните места

Размерът на концесионните такси вече ще се определя по нова формула, реши Министерският съвет.

Първият компонент от методиката е отчитането на прогнозните приходи от едно плажно място. Ще се гледат и броят на местата на съответния плаж, както и големината на легловата база в радиус от 3 километра от плажа.

Роялти таксата (фиксиран процент върху общите приходи от продажбите) пък ще се определя в концесионния договор и ще зависи от наддаването на кандидатите, ако е имало такова. Размерът й няма да се променя за целия срок на концесията.

Според новата формула базовият приход от едно плажно място за сезон е 225 лв., като тази сума може да се променя в зависимост от инфлацията. При определяне броя на леглата в радиус от 3 км от плажа ще се взимат предвид не само хотелите, а и категоризираните къмпинги.

Създаването на нова методика бе предвидено в последните промени на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Тази методика обаче ще се прилага само за концесионните договори, които ще се сключват тепърва. 

Очакванията от приемането на новата методика е тя да спомогне за формирането на трайна и устойчива бизнес среда, която от своя страна да допринесе за увеличаване на инвестициите в туризма, уточняват от Кабинета в решението си.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови