На тъмно: Не плащат данъци за апартаменти за туристи 

Голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори. 

Водещата на сутрешния блок пък каза, че предложението да се регулира свободното предлагане на апартаменти и те да се приравнят почти като хотели и къщи за гости е предизвикало дебати.

Председателят на Института за анализ и оценка на туризма доц. Румен Драганов добави, че проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете. Той уточни, че проблемът е значим в цяла Европа - и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и за транспортните услуги. Това е тема, която отдавна е на дневен ред, коментира доцентът. 

„Причината за това предложение на Валери Симеонов и на Менда Стоянова е свързана с промяна на Закона за бюджета. Ние обаче имаме и предложения за изменение и допълнение на Закона за туризма, внесени от министъра на туризма, в който се третира тази материя в член 113“, обясни той.

„Общо взето атаката е срещу неплащането на данъци, оплакването на много кметове, на много общини - София, например, която за миналата година беше планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, е събрала само 2 400 000 лв.“, уточни експертът.

„Кметовете на общините и бизнеса са в правото си да искат равнопоставеност на всички субекти предоставящи хотелски услуги на територията на общината, а народните представители и ресорното Министерство на туризма да оформят необходимите законови промени“, сподели Драганов във Фейсбук. 

„Необходими са прецизни законови промени и категоризация при облекчен режим. При положение, че категоризацията обслужва само туристическия данък, то нейното място е само в общините и то в съвсем редуциран вид“, добави той.

„На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен. Ние имаме пълно статистическо затъмнение, още не знаем каква ни е легловата база. Според НСИ в цяла България тя е 330 000 легла, а те гонят може би 3 милиона. Как ще категоризираш 3 милиона легла в България? Абсурд“, коментира Димитър Попов.

„Една регистрация, един малък патентен данък и дори предложението ми е такива общини, които са в Северозападна България, планинските райони, места, където единственият начин тая къща за гости да съществува, е да бъдат освободени от всякакъв данък“, добави той.

„Категоризацията е изключително тромава и несвойствена за Министерството на туризма дейност. Така че ако се преминава към някаква категоризация, ние трябва да изберем абсолютно облекчен режим", каза още Румен Драганов.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови