Варна с най-големи щети в туризма заради кризата

Във Варна туризмът ще пострада най-много от извънредното положение.

Това показва първият доклад за влиянието на Covid-19 върху икономиката на Варна, поръчан от Община Варна на Института за пазарна икономика.

До две седмици предстои да бъде изготвен и по-подробен анализ за икономическия профил на Варна в контекста на новите предизвикателства. Анализът обхваща данни за секторите и работната сила в навечерието на кризата и прогноза за ефекта ѝ върху работната сила по сектори.

Над 60 000 са заетите в строителство, търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, култура, спорт и развлечения в община Варна. Това са и секторите, които ще бъдат най-тежко засегнати от кризата. Според доклада обаче това са и секторите, които ще се възстановят най-бързо при отпадане на ограниченията.

Над 40 000 са заети в сфери, които не са толкова зависими от туризма и там работните места са засегнати по-малко - финанси, информационни технологии, професионални дейности, администрация и управление, образование и здравеопазване. Последните два сектора също понесоха тежък удар от коронавируса, но към момента опасността от загуба на работни места в тях остава по-малка.

Над 14 000 са заети в промишлеността в община Варна, без да се отчита тежката промишленост на Девня. Кризата вече засегна корабостроенето. Общият профил на икономиката показва, че Варна ще понесе най-тежък удар по линия на туризма.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови