Нови правила в хотелите: Сбогом на пиколото, без кърпи в банята…

Коронавирусът затвори множеството от хотелите по света. Много от хотелските оператори обаче вече се подготвят да отворят врати и да посрещнат първите си гости през лятото.

Но настаняването вече няма да е това, с което сме свикнали…

Хотелите преди пандемията от коронаривус остават в миналото. Най-големите туристически дестинации вече рестартират индустриите си. Драстични промени въвежда един от лидерите в сектора – Испания, която е сред страните, дали най-много жертви в заразата.

Сбогом на пиколото

На входа на хотела вече никой няма да ни посреща. Няма да има хора, които да ни помагат за багажа или да ни паркират колата, съобщава сайтът на българите в Испания bulgaros.ovh. Не очаквайте да ви почерпят и с бисквитка. Или да ви предложат чаша вино. Дори може да не получите ключ за стаята си. И може би ще се радвате на всичко това“, продължава статията. Посещавайки хотел в бъдеще, ще си комуникираме все по-малко лице в лице с персонала и все повече с текстови съобщения и имейли. Мобилният телефон вероятно ще замени ключа за стаята, а поръчаната чрез рум сървиз храна най-вероятно ще ни се доставя опакована и без контакт.

Край на кеша

Плащанията в хотелите и ресторантите ще се извършват само с кредитна карта. Няма да има химикали или моливи на рецепцията, и ако има, те ще бъдат за еднократна употреба.И тъй като лицата на служителите ще бъдат покрити с маски, в момента много хотелиери обмислят алтернативни на усмивката жестове на гостоприемство към посетителите, като например поставяне на ръка на сърцето. Носенето на маска може да стане норматив не само за персонала, но и за посетителите.

Без кърпи в баните

В хотелските стаи ще има по-малко мебели. В баните пък няма да има кърпи, а всички кошчета за боклук ще бъдат с педал. Завивки и възглавници ще бъдат поставяни в специални пликове и ще се сменят задължително всеки ден. Няма да има ръчни сешоари за коса или други подобни, които изискват физически контакт.

Бум на сервитьорите

Обслужване тип „шведска маса“ или друг вид „открит бюфет“ няма да се предлага, а вместо това туристите ще бъдат обслужвани по масите. Това от своя страна ще доведе до бум на сервитьорите. Сервирането на закуска, обяд или вечеря, ще става по предварително изготвен график, за да няма струпване на хора на местата за хранене. Разстоянието между масите в ресторантите и кафенетата в хотелите трябва да бъде най-малко два метра една от друга.

Предварително записване за басейна

Използването на фитнес залите, закритите басейни и други общи помещения в хотелите също ще става с предварително записване.

Изданието обобщава и други промени, които предстоят в хотелиерския бранш.

Сред тях са нови стандарти за дезинфекция и по-щателно почистване на хотелските стаи.

Почистването все повече ще става пред очите на гостите, за разлика отпреди пандемията. В общите части ще има хигиенисти, които редовно ще почистват често докосвани повърхности, като копчета на асансьори и парапети. Ще бъдат монтирани средства за дезинфекция на ръцете, ще има повече знаци за социална дистанция и по-малко мебели. Много хотели вероятно ще монтират термокамери, с които ще мерят температурата на гостите.

Стаите празни за 24 часа

Друг модел, който се очаква да въведат хотелите, е да държат празни за 24 часа или повече хотелски стаи след настаняване, „за да дадат повече време на микробите да умрат“.  24-часов изчаквателен период между наеманията вчера обяви, че ще въведе платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb.

Според хотелиерските мениджъри това са само малка част от трансформациите, които предстои да видим. Най-вероятно ще има и много нови, които ще се въвеждат в движение, в зависимост от реакциите и поведението на гостите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови