Глоба за концесионерите, ако не намалят цените на шезлонгите и чадърите с 50%

Парламентът прие текстове от Закона за здравето на второ четене, свързани с туризма. Мерките, касаещи концесионерите и наемателите на морски плажове важат от 1 юни 2020 г. 

Те им вменяват задължение да предоставят на посетителите плажните принадлежности – чадъри и шезлонги на цени, намалени с не по-малко от 50 % от цените за сезон 2019 или от максималните по съответния договор.

Концесионери или наемателите, които не изпълнят задълженията си, ще се наказват с имуществена санкция в размер на 50 000 лв. За повторно нарушение е предвидена санкция в размер на 100 000 лв., информира "Фокус". 

Депутатите приеха и някои срокове, свързани с тези текстове. В срок до 25 май 2020 г. концесионерът, съответно наемателят уведомява министъра на туризма за цените на плажните пренадлежности за летен сезон 2020. В срок до 30 май 2020 г. министърът на туризма уведомява концесионера или наемателя в съответствие с методика за намаляване на размера на дължимото концесионно възнаграждение или на наемната цена за 2020 г.

Срокът за приемане методиката от страна на Министерски съвет е до 23 вай 2020 г. По-рано през деня народните представители приеха текст,с който се предвижда държавата да субсидира чартърните полети към България на чуждестранни туристи по 35 евро за седалка.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови