Заведенията на закрито ще отворят от 1 юни, безплатните плажове вече са 23

От 1 юни се очаква заведенията на открито да отворят, а 23 плажа у нас ще предлагат чадъри и шезлонги на нулеви цени. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на bTV.

Тя обясни, че предстои всички 132 плажа у нас, които имат договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени. Ще се изработи и мобилно приложение, което ще показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България. 

"И в момента е трудно да кажем как ще протече летния сезон. Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които са платили - възнаграждение ще бъде прехвърлено за догодина", каза Ангелкова. 

Тя твърди, че това се дължи на стари договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, когато не е действала формулата за това, че от избора на концесионер зависят и цените на плажните принадлежности. 

"Надявам се концесионерите и наемателите да бъдат разумни и отговорни. Всички заедно искаме да привлечем българските туристи по нашето Черноморие и да предложим максимално добро качество", изтъкна Ангелкова. 

Тя обясни, че държавата няма как да се меси в ценовата политика на хотелиерите, тъй като този сектор е изцяло частен. 

Министър Ангелкова обясни, че в момента се провеждат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Тя е на мнение, че има интерес към България за летен туризъм, но и къв планините. 

Днес предстои да се извърши проверка на РИОСВ, която ще установи дали е имало разрушаване на дюни в Ахтопол. Ангелкова подчерта, че глобите са между 10 хил. лв. и 50 хил. лв.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови