Над 45 пъти е спадът на туризма по Южното Черноморие

Туристическият бизнес и местна власт с общи решения за кризата

Споразумение за сътрудничество, подкрепа и съвместни действия приеха местната власт и бизнеса днес.

Целта е създаването и промотирането на общ туристически продукт, основан на природни и културни забележителности, кални бани, луга и екомаршрути, тематични уикенди, които биха направили Южното Черноморие привлекателно за туристи. Бургаската регионална туристическа камара (БРТК) подготвя мащабна кампания за налагане на бранда „Черноморска кухня“. 

Разработват се специални менюта, които ще се предлагат в сертифицирани ресторанти, като гурме преживяване. Общинска администрация и бизнес обещаха общи действия за ограничаване на сивия сектор с масирани проверки на КЗП, ДАИ, полиция и НАП, както и с РЗИ за превенция от COVID-19. По предложение на община Бургас ще бъде излъчена работна група, която ще координира действията между администрациите и бизнеса.

„Очакваме лесни и бъри решения на бизнеса, които да подкрепим“, заяви Диана Саватева, зам.-кмет по туризъм. Всички общини ще подкрепят всяко креативно предложение, заявиха останалите представители на местната власт.

Южното Черноморие отчита 4535% спад на международния туризъм от март до 1 юли, съобщи Иван Иванов, председател на БРТК. „Лятната програма на пазар Великобритания закъснява с 2 месеца и ще бъде изпълнена на 30%. Почивките, които не могат да се осъществят, се прехвърлят за 2021 г. или се анулират. Нови резервации почти няма“, съобщи Малина Стратиева, хотелиер и бивш изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД. Първите англичани се очаква да кацнат на летище Бурга след две седмици, но само ако България и Великобритания отменят задължителните карантини за граждани, които минават границите на двете страни, уточнява експертът.

Първият самолет с чешки туристи пристига на 5 юли. „За съжаление не сме в състояние да планираме повече от три полета седмично. По-голямата част от резервациите са за периода след 20.07.2020 г.

Правим всичко възможно да удължим сезона до края на септември, като се надяваме, че дотогава ще се завърнем към нормалния ритъм на пътуване и предпазни мерки“, посочва Владимир Маринов, управител на „Александрия травел“:

70% от гостите на хотел „Пенелопе Палас“ в Поморие са руснаци. „Предвид затворени граници, анулирани полети не разчитаме това лято да посрещаме руски туристи и се опитваме да увеличим дела на българските туристи. Към днешна дата тенденцията е за уикенд туризъм, кратки престои максимум до 5 нощувки. Традиционно българите почиват в Поморие през юли и август. Слабия интерес на българи обясняваме с липсата на средства, на отпуски, страх от зараза и финансова несигурност. Очакванията ни са за общ спад на заетостта на базата с около 60%“, прогнозира управителят на хотела Деляна Цонева.

Туристи от скандинавските страни идват в началото на септември. Очакваните общо 33 полета от Норвегия, Дания, Швеция и от Финландия от 2 до 24 септември обаче, не са потвърдени, обяви Стефан Георгиев, „Степ“ ООД. Христина Славова от „Зефир 2000“ счита, че ще има спад на посещенията от Молдова с 40-50%, тъй като влизащите от трети страни гости, подлежат на 14-дневна карантина.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови