Туроператорът Иван Кирязов: Украинците се ориентират към Хърватия, а ние ще отпаднем

Границата ни все още не е отворена за туристите от Беларус, Украйна и Руската федерация, тревожи се бургаският туроператор Иван Кирязов.

Неоткриването на тези пазари стана причина 80% от туроператорските фирми, които работят с тях да не отворят, обясни той.

Има спад в резервациите с между 30 и 70%. За Русия спадът е 70%, за Беларус – 60%, за Украйна – 30%.

През миналата година от Украйна са пристигали по 15 автобуса на ден на Южното Черноморие, което прави туристите от 4 чартъра.

Кирязов обясни, че до 2019 г. на ден в страната ни са идвали около 2000 летовници от Украйна, в момента обаче те почиват в Хърватия.

„Ако не дадем точен сигнал в следващите дни, цялата автобусна програма на Украйна ще се преориентира към Хърватия, Черна гора и Албания, а ние ще отпаднем. 80% от бизнеса разчита на тези туристи – заведения, магазини. 80% от туроператорите работят с този пазар и са заплашени да затварят офиси“, обясни Кирязов.

В момента европейската политика ограничава туристическите пътувания на държави извън ЕС.

Хърватия обаче е избегнала този проблем. „Направили са една добра стъпка по отношение на Украйна. Попълваш декларация, в която имаш първа точка за причина за пътуване – делово посещение и втора точка е необходимост от икономическото състояние на Хърватия. Няма нито дума за туризъм, но в момента има украински туристи там“, обясни Иван Кирязов.

Той настоява среща с кмета Димитър Николов, а след това  и с министър-председателя, за да поиска, от името на туристическия бранш, да се облекчи визовият режим на гражданите от бившите съветски републики.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови