Всеки трети българин не може да си позволи седмица на море

Все пак положението е доста по-добре отпреди 10 години, сочат данни на Евростат

Над 35% от българите на възраст над 16 години не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома през годината заради липсата на пари, сочат данни на Евростат.

Важно уточнение е, че данните са за 2019 г., а за настоящата година вероятно делът ще е още по-голям, заради икономическата криза, съобщава "Труд".

Въпреки че процентът изглежда висок, средно за страните от ЕС 29% от жителите не са имали достатъчно пари, за да бъдат на почивка една седмица. Така като цяло според европейската статистика жителите на девет страни от ЕС са по-зле от нас по отношение на възможността да платят почивката си през годината.

Най-зле са в Румъния, където 54,1% от хората през изминалата година не са имали средства за поне едноседмична почивка пред годината. Жителите на Гърция са на второ място, като 49% тях не са могат да си позволят едноседмична ваканция далеч от дома. На следващите места са Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%). По-зле от нас са и в Унгария, Португалия, Литва и Словакия.

Причината в редица страни с по-високи доходи почивките да са по-недостъпни за хората е, че у нас цените на ресторантите и хотелите са най-ниските в ЕС и са на ниво около 45% от средните за ЕС.

Най-добре в ЕС са жителите на Швеция като само 10% от тях не са могли да си позволят едноседмична ваканция през годината. На следващите места са Дания и Люксембург (по 11% от населението).

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови