Легенди създават туристически маршрути в българска и турска Странджа

Легендарен туризъм ще се развива в българската и турската част на Странджа планина.

Това стана възможно с проекта „Легенди без граници”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата ИНТЕРРЕГ-ИПП за ТГС България-Турция 2014-2020.

Изпълните са Център за еврейско-бългаско сътрудничество „Алеф”  в партньорство  с Одринска изследователска организация на трансграничните култури.

Целта на проекта е да проучи потенциала на Странджа планина за развитие на нови вид туристически продукт – легендарен туризъм, да обвърже характерните странджански легенди с конкретни географски места, да привлече вниманието на местните власти и представителите на туристическия бранш към темата, да създаде 3 пилотни туристически маршрута по легендарните места.

Като част от дейностите на проекта на 25, 26 и 27 септември в турската част на планината се проведе тридневен журналистически тур по разработен от  турския партньор маршрут. 

Бе проведена съвместна пресконференция с присъствието на български и турски журналисти, както и семинар на тема „Нови методи за интерпретация и представяне на културното наследство” с участието на експерти от Тракийския университет в Одрин.

Изнесена бе презентация „Създаване на ангажираност с интегриран подход. Фина граница в етиката за връзки с обществеността и подхода на жерналистиката“ от проф. Рамазан Челик от Тракийския университет.

Темата „Ефективен механизъм и иновативни практики при отразяване на туристическия продукт“ бе представена от Ерман Трак от същото учебно заведение.

На втория ден от журналистическия тур бяха посетени местата с легендите в турската част на Странджа.

Бе заснет и документален филм.

ОЧАКВАЙТЕ ЛЕГЕНДИТЕ НА СТРАНДЖА!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови