Очакват се масови фалити на туроператорите

Туроператорите от месеци настояват държавата да им отпусне 150 млн. лв. под формата на ликвидна подкрепа. На 13 октомври 2020 г. те отново ще поискат на пресконференция спешна необходимост от държавна помощ за туроператорите, за да продължат да работят. 

В нея ще участват Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма”, Димитър Попов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Георги Рачев, зам. председател на Българска асоциация на туристическите агенции, Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм“.

В интервю за TravelNews Димитър Попов, председател на АБТТА посочи, че „ако не тръгнат нещата през 2021 г., тогава става страшно. Ще има масови фалити. То и сега ще има масови фалити, защото големите туроператори от входящия туризъм в България ще трябва да започнат да връщат пари. Така ще започнат фалитите“. 

Попов също очаква преструктуриране в бранша - сливания, придобивания, окрупняване. Той даде за пример Дания, където при 5 млн. население, има 650 регистрирани туроператора. В България при 7 млн. население, има регистрирани 3000 туроператора и агенти. 

„И без COVID, в България се очакваше да се върви към силно намаляване на агентите и след това на туроператорите. Те предлагат пакети, които всеки може да букне сам - самолет и хотел с две кликвания през booking.com и сайта на авиокомпанията. Туроператорите са много. Затова те трябва да започнат да се специализират, както ние предлагаме пешеходен туризъм, конен туризъм и др. форми. Те трябва да предлагат специални дестинации и да са силни в нещо. Очаква се да има окрупняване, но първо ще изпаднат доста агенти, защото те няма да има какво да продават. И второ ще отпаднат туроператори“, коментира Попов.

Вероятно ще останат фирмите, които имат по-добра ликвидност. Това ще бъдат компании, които имат активи и могат да ги осребрят, за да могат да си поддържат персонала. Всичко опира до ликвидност и до колко човек е подготвен за такава криза.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови