Концесионерът на Летище Бургас очаква възстановяване през 2023 г.

Концесионерът на летищата във Варна и Бургас - "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД очаква пълно възстановяване на летния туристически сезон най-рано през 2023 или 2024 г.

Това обяви Франк Кванте, главен изпълнителен директор на компанията по време на започналото днес във Варна изложение "Туризъм ЕКСПО Дестинация Варна 2020", съобщава TravelNews.

"Възвръщане на нивата с туристи и полети от 2019 г., която е най-добрата за двете летища, можем да очакваме към 2023-2024 г.", заяви Кванте. Прогнозата на компанията за следващата година е по-добра от настоящата. Кванте се надява през 2021 г. да бъдат достигнати 50% от полетите през 2019 г., като всичко над тях ще бъде голям успех. 

"Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД реализира спад от 80% през тази година на полетите до летищата във Варна и Бургас спрямо миналата година. Общо двете летища са посрещнали около 1 млн. пътници. На Летище Варна спадът е със 70%, а на летище Бургас още по-голям - с 85%.

"Надявам се следващата година да бъде по-добра и да привлечем по Българското Черноморие повече и нови туристи. България има шанс да дръпне чужденци, които да дойдат за първи път. Особено това може да стане заради отлива от силно пострадали дестинации като Испания и Италия", каза Франк Кванте. 

Той обаче допълни, че след това целият туристически сектор заедно трябва да се старае да ги запази и те да дойдат отново. Кванте определи като много добра мярката на държавата за отпускането на субсидия от 35 евро на седалка за привлечен турист. И се надява да се възползват от нея повече туроператори през следващата година. 

От началото на годината до края на октомври летище Бургас отбелязва спад от 86% с посрещнати 409 863 туристи, докато за същия период на 2019 г. са били 2 843 298. 

Кацали са пътници предимно от Великобритания, Австрия, Полша, Израел, Германия, Беларус, Люксембург и София. Летище Бургас обслужва само една дестинация този зимен сезон (до края на м. март 2021 г.) и това е Лондон Лутън два пъти седмично (вторник и събота), обясниха от оператора. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови