Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти - II

/ПРОДЪЛЖЕНИЕ/

В края на декември 2020 г. надеждата се завърна в света, включително надеждата за туристическата индустрия и пътуванията, тъй като страните започнаха да одобряват ваксините Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford-AstraZeneca.

По някое време през 2021 г., когато достатъчно хора са ваксинирани срещу COVID-19, това може да означава връщане към глобализацията (или поне по-малко рисковани почивки), пише National Geographic.

***

Светът се нуждае от имунитет

Имунизирането на света няма да бъде бързо или лесно. Според "Алианс ваксина за хората" - движение на здравни и хуманитарни организации, включително Amnesty International и Oxfam - богатите държави са осигурили 54 процента от най-обещаващите кандидати за ваксина, въпреки че имат само 14 процента от световното население. Без спешни действия, Алиансът коментира, че само 10 процента от населението на 67 развиващи се страни могат да бъдат ваксинирани през 2021 г. Това излага на риск гражданите на популярни туристически дестинации като Камбоджа, Кения, Шри Ланка и Уганда.

Богатите държави, осигуряващи договори за ваксини са важна част от финансирането на разработването на ваксини. Алиансът обвини богатите нации в натрупване на ваксини. През следващите месеци ще научим колко всъщност е справедливо глобално разпределение на ваксини. Канада си осигури повече потенциални ваксини от която и да е друга държава - около 10 дози на човек от седем кандидати за ваксина - и възнамерява да сподели допълнителните дози от доказано безопасните и ефективните. Развиващите се страни се стремят да разберат, как и кога.

Ключово решение е инициативата COVAX на Световната здравна организация. Целта на COVAX е да ускори създаването на ваксини и да осигури справедливо глобално разпространение, като първо достави достатъчно дози за най-уязвимите 20 процента от населението на 184 участващи държави, от Афганистан до Зимбабве. Богатите страни помагат за финансирането на по-бедните страни, въпреки че Русия и САЩ все още не са се присъединили. Инициативата все още е недостатъчно финансирана, като се нуждае от най-малко 24 милиарда долара през 2021 година.

Докато светът не получи стаден имунитет, към пътуванията трябва да се подхожда предпазливо: Както казва Мълън, "прекалена или преждевременна увереност в ефективността на ваксините може да доведе до риск за хората в други страни. Пътуванията ни дават шанс да допринесем за техните икономики. Но допринасянето за разпространението на болестта подкопава това."

Какво е имунизационен паспорт?

След като най-уязвимите получат своето животоспасяващо ваксиниране, в крайна сметка ще имаме достатъчно, за да започнем да ваксинираме населението. Тогава ваксинационният статус ще има значение. Едва ли ще ви е необходима ваксинация, за да пътувате, но ще бъде много по-лесно, ако сте ваксинирани.

Qantas беше първата авиокомпания, която обяви, че ще изисква международни пътници да бъдат ваксинирани. От 1 март 2021 г. Кипър планира да позволи на всеки, който може да докаже, че е бил ваксиниран, да пропусне изискването за отрицателен тест. Дори и у дома, ваксинирането ще ви спести време и пари: Live Nation/TicketMaster планира да провери дали хората, присъстващи на събития са или ваксинирани, или имат скорошен отрицателен тест за COVID. Туристическите атракции, магазини и ресторанти могат да последват примера им.

Докато ваксините не са лесно достъпни, тестовете за COVID-19 ще останат необходимата част от пътуването. Обаче тестването става все по-лесно и по-точно - например, има нов тест (предполага се, че е 99% точен), който използва гаргара от уста, подобен на вода за уста, а не тампон от носа.

Все още не е ясно как ще доказвате статуса си на ваксиниран. Фалшиви COVID тестови документи вече са проблем, както и дали човекът, който се е тествал, е същият, който размахва сертификата.

На пазара се предлагат няколко "ваксинационни паспорта", но CommonPass изглежда най-обещаващ. Сътрудничество между Световния икономически форум и неправителствената организация The Commons Project, CommonPass, е сигурен начин за валидиране на удостоверенията за тестове и ваксинация на COVID на лица и се подготвя в международен план. Първото правителство, което се присъедини към мрежата на CommonTrust, беше Аруба, което позволи на пътниците със сигурност да докажат статута си за COVID, за да се насладят на своите карибски плажове до февруари 2021 г.

Ваксинационният туризъм все още не е нещо съществено - засега

Ваксините COVID-19 са една от най-горещите стоки в света, което означава, че хората с пари или статут ще се опитат да прескочат опашката. Повечето държави казват, че техните уязвими граждани - основни работници и възрастни хора - ще ги получат първи, но политиците бяха сред първите, които запретнаха ръкави в САЩ, а богатите предлагат дарения с надеждата да пропуснат опашката.

Докато няма изобилие от одобрени и доставени ваксини, е почти невъзможно някой извън приоритетните групи, определени от правителството, да получи ваксина. И все пак, веднага след като Великобритания одобри ваксината Pfizer/BioNTech, туристическите агенти в Индия започнаха да отправят искания за бързи ваксинационни пътувания до Великобритания, въпреки че това ще изисква сложна мрежа от двойно гражданство, карантини и др. Сега вниманието е насочено към САЩ и Русия като възможни дестинации за ваксиниране.

Марк Уорнър, търговски адвокат и директор на MAAW Law в Торонто, казва, че преди да резервирате ваксинационна ваканция, трябва да се запитате как можете да сте сигурни, че "надеждно се инжектирате с рекламираната одобрена ваксина", а не с фалшификат. Обмислете също така как можете да бъдете "сигурни, че веригата за доставки е надеждно поддържана на всички етапи", включително дали са поддържани подходящи температури. На всичкото отгоре ще бъде ли въобще валидно вашето удостоверение за ваксинация?

Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност

"Това не е за мен, а за нас", коментира Аштън. "Тази пандемия разкрива дихотомия между отговорното поведение за нашето лично здраве и това за личното здраве на другите." COVID-19 ни напомни, че живеем в споделен свят - за да бъдем всички здрави и проспериращи, трябва да се грижим един за друг.

Безопасните и ефективни ваксини срещу COVID-19 означават, че животът, включително пътуванията, може да се нормализира един ден. Ако приемем, че ваксините също предпазват от повечето вирусни мутации, както и от разпространение на вируса, ограниченията за COVID трябва да приключат, след като се постигне стаден имунитет.

Целият свят се нуждае от този стаден имунитет и постигането му през 2021 г. е малко вероятно. Дотогава, "привилегията да пътуваш някъде не трябва да идва за сметка на жителите на тези дестинации", допълва Мълън.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови