Туризъм и коронавирус - очаквайте имунизационни паспорти - I

В края на декември 2020 г. надеждата се завърна в света, включително надеждата за туристическата индустрия и пътуванията, тъй като страните започнаха да одобряват ваксините Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford-AstraZeneca.

По някое време през 2021 г., когато достатъчно хора са ваксинирани срещу COVID-19, това може да означава връщане към глобализацията (или поне по-малко рисковани почивки), пише National Geographic.

***

И все пак безпокойството около пътуванията не изчезва докато медицинските работници и по-възрастните граждани започват да получават ваксинация. В Съединените щати хората все още не са склонни да планират бъдещи пътувания. Анкета на National Geographic и Morning Consult от декември 2020 г. пита как респондентите биха подходили към пътуването, след като пандемията от коронавируса е под контрол. 49% заявиха, че "ще пътуват по-малко поради опасения от контакти с други хора", а 34% казват, че не очакват да пътуват през 2021 г.

Какво означават ваксините COVID-19 за пътуване в краткосрочен план и как отношението към тях ще ускори (или забави) процеса на връщане на път или в небето?

Няма ваксинация за страха

"Колебанието за ваксината е критична пречка за преодоляване", казва д-р Том Кениън, главен здравен директор на Project HOPE, глобална организация за здравеопазване и хуманитарна помощ и бивш директор в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). За да се върнат отново да пътуват, САЩ и светът се нуждаят от стаден имунитет, за който се смята, че ще бъде постигнат, когато около 70% от населението има защитни антитела. Последните новини за по-заразни щамове на COVID-19 предполагат, че стадният имунитет може да дойде само когато 90% от гражданите имат антитела.

"За да се овладее COVID-19, по-голямата част от американците (над 75 до 80 процента) ще трябва да се ваксинират", казва Мишел Уилямс, епидемиолог и декан на факултета за обществено здраве в Харвард. Но разпространението на ваксини вече отнема повече време от очакваното - само около три милиона от обещаните 20 милиона дози бяха инжектирани в САЩ през декември. Великобритания казва, че може да отнеме една година, за да ваксинира населението си.

Всяка държава се нуждае от стаден имунитет за пътуване, за да възобнови начина, по който се пътуваше преди пандемията. "Ние сме част от глобална общност, чието здраве, икономика и бъдеще са свързани и повлияни от пандемията", казва д-р Джейъл Мълън, доцент по здравно осигуряване и доцент по здравеопазване на населението и вътрешни болести в Тексаския университет, Медицинското училище на Остин в Дел.

Може обаче да се окаже трудно достигането на стаден имунитет в САЩ. Само 47% от хората, отговорили на анкетата на National Geographic и Morning Consult, заявяват, че ще получат ваксина COVID-19 веднага щом бъде налична и повече от една четвърт (27 процента) не са съгласни с това твърдение. И все пак 58% от анкетираните казват, че в крайна сметка ще получат ваксина.

Запретнете ръкавите и сложете маските

Новите ваксини срещу COVID са по-добри от предвиденото за предотвратяване на заболявания за ваксинираните. Здравните експерти се надяваха на ваксина с 50 до 70 процента ефективност. Клиничните проучвания показват, че ваксината на Pfizer/BioNTech - одобрена сега в десетки страни, включително САЩ - е 95% ефективна. Тя е напълно ефективна месец след първата доза (имате нужда от втора доза най-малко 21 дни по-късно) и започва да действа 10 до 12 дни след първото поставяне. Подобна е и ваксината Moderna.

Все още обаче не е ясно дали ваксинираните хора могат да разпространяват COVID-19. "Все още нямаме данни дали ваксините срещу COVID намаляват риска от разпространение/предаване; в момента данните показват само, че ваксините намаляват риска от заболяване", казва главният медицински кореспондент на ABC News д-р Дженифър Аштън.

Вирусът, който причинява COVID-19 е нов и все още има какво да научите за него. CDC казва, че повече от половината от всички инфекции с COVID-19 се разпространяват от асимптоматични хора; 35 процента преди заразеното лице да почувства някакви симптоми и 24 процента от хора, които никога не развиват симптоми. Кениън коментира, че "оставя отворена възможността някои ваксинирани да продължат да се заразяват, без да развият симптоми, и след това да предадат вируса".

Всички искат отново да отидат на почивка, но приоритет за разработчиците на ваксини е предотвратяването на болести и смърт, а не туризма и круизите. "Изследванията досега са проследявали само колко ваксинирани хора са се разболели от COVID-19 в сравнение с неваксинирани хора", казва Кениън. Въпреки че има голям шанс антителата, задействани от ваксината, да доведат до намалена вероятност от разпространение на вируса сред другите, ние няма да знаем, докато не бъдат направени повече изследвания.

Това е ключовата причина, поради която месец след първата ваксинация не можете просто да тръгнете да пазарувате в претъпкан марокански сук (пазар), сякаш е 2019 г. Докато изследванията не ни кажат повече, Мълън допълва, че "пътуващите не трябва да изоставят мерките, които вече знаем и помагат да се намали риск от предаване - маски, добра хигиена, физическо дистанциране и никакво пътуване, ако някой има симптоми.

Успокояващо е, че по-голямата част от американците в анкетата на National Geographic и Morning Consult (67 процента) планират да продължат винаги или понякога да носят маски по време на грипния сезон, когато изпълняват поръчки и пазаруват хранителни стоки (63 процента) и ако има замърсяване на въздуха ( 64 процента).

/СЛЕДВА/

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови