BG туристите са все по-малко и пътуват предимно в страната

Спадът при туристическите пътувания е с над 60% за октомври-декември, отчита НСИ

Тежките ограничения за пътувания заради коронавирусната пандемия очаквано са довели до силно намаление на туристическите пътувания на българите в края на миналата година. Обичайната динамика при воаяжите около Коледните празници е зачеркната от строгите мерки, въведени заради разпространението на вируса.

Пътуванията са се свили с над 60 на сто спрямо година по-рано. От общо 470 хиляди българи, които са пътували с цел туризъм през последните три месеца на 2020 година, едва 4% са били извън границите на страната. Всички останали са пътували в България, като половината от тях са посетили свои близки. Това става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. 

По време на продължаващата епидемична обстановка в страната през последното тримесечие на 2020 г. малко над 471 хил. българи са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях – 95,4%, са пътували само в страната, 3,9% - само в чужбина, а 0,7% са пътували както в страната, така и в чужбина, сочи националната статистика.

Общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години е с 63,8% по-малко в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. Сривът при пътувалите в страната е с 57,4%, а при тези в чужбина - с 91,7%. При броя на пътувалите както в страната, така и в чужбина спадът е с 86,5 на сто.

През октомври-декември 2020 г. най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години - 208,2 хил., или 44,1% от всички пътували. Във всички възрастови групи преобладава относителният дял на пътуванията в страната, като най-висок е при лицата на възраст 65 и повече години – 97,3% от пътувалите в тази възрастова група. При пътуванията в чужбина делът на пътувалите лица на възраст 45 - 64 години е най-голям – 6,2% от пътувалите в тази възрастова група.

По-голямата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години в страната са били с цел „посещение на близки“ – 48,3%, докато в чужбина най-много са били тези с цел „почивка и екскурзия“ - 42,7% от всички реализирани пътувания.

През четвртото тримесечие на 2020 г. като самостоятелни са били регистрирани 614,1 хил., или 94,2% от общия брой лични пътувания. Делът на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 95,4%, а на тези в чужбина – 59,5 на сто.

Що се отнася до разходите, с най-голям относителен дял в страната са тези за храна - 38,4%, докато в чужбина са разходите за транспорт - 33,1%.

През последните три месеца на миналата година средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 163 лв. в страната и 554 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 197 лв. в страната и 1 041 лв. в чужбина.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови