Искат нов Закон за туризма

Необходимо е да се приеме нов Закон за туризма, който да намали административната тежест и да облекчи процедурите за бизнеса,

се казва в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Според организацията трябва да се облекчат процедурите по категоризирането на туристически обекти и сертифицирането на балнеолечебните и спа центровете. от БХРА настояват още да се подобри защитата на правата на потребителите на туристически услуги и да се създаде единна браншова структура.

За БХРА един от основните проблеми е сивият сектор в бранша.

Проблемни са основно малките обекти, които функционират за 30-40 дни, подчертават от БХРА. И допълват, че докато цялата власт се е съсредоточила в проверки на големите, малките никой не ги проверява и се мултиплицират проблемите ежегодно, от което страда целият бранш.

Необходимо е да се премахне и задължителната категоризация в туризма, както и да се променят нормите и правилата за откриване на заведения за хранене и развлечения и места за настаняване.

Практиката в момента е хотелът и прилежащите към него места за настаняване и развлечения да бъдат категоризирани отделно. Предвид обстоятелството, че тези заведения не могат да функционират самостоятелно, от БХРА предлагат процедурите по категоризацията да бъдат опростени, като с едно заявление се категоризира или прекатегоризира целият комплекс.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови