До 2 април давайте мнения за визията за застрояването на Карадере

Седмица след набързо обявеното онлайн обсъждане на предварителна визия за бъдещото устройство на община Бяла, включително плажа за природосъобразен туризъм "Карадере",

местната власт публикува на страницата си видеозаписа от дискусията. 

Тъй като това обсъждане бе обявено само три дни предварително и не бяха представени документи на проекта, освен две нечетими скици, общината разясни след публикацията на "Дневник", че то е предварително допитване по "концептуален проект", като официалното обществено обсъждане по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) предстои. 

Концепцията, както е видно от видеозаписа, предвижда застрояване на имотите, обграждащи плажа "Карадере". Писмени мнения по концептуалния проект ще се приемат до 2 април (петък) на адреса на общината Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Общественото обсъждане по ЗУТ трябва да се проведе след публикуване както на подробния проект на общ устройствен план на Бяла, така и на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценката за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000" (плажът "Карадере" попада в две зони от европейската мрежа). 

Преди година поради планирано завишено застрояване в проекта за ОУП на община Царево той беше спрян след гражданска кампания и хиляди становища против застрояването.

Гражданската група "Да спасим Карадере", както и сходни групи, защитаващи плажа "Корал" и Черноморието край село Синеморец в Странджа, призовават гражданите да подават становища и при настоящото предварително допитване за "концептуален проект", въпреки че то не е официално обществено обсъждане. 

Според тях е важно да бъде регистрирано общественото мнение, защитаващо плажа с неговия статут "за природосъобразен туризъм" по ЗУТ с искане против застрояване. Те са изготвили и примерно становище, което гражданите могат да ползват.

Гражданските групи призовават бъдещото ползване на частните земи около плажа "Карадере" да бъде съобразено с ползването му за природосъобразен туризъм. 

Те призовават да се търсят форми на ползване на частните имоти, които са различни от застрояване и ще позволят на собствениците да предоставят услуги на туристите или да ползват земята си за селско стопанство.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови