С какво България привлича чужденците, дори по време на COVID

 

През февруари, когато обикновено е пикът на зимния туризъм, в България са почивали едва 39 433 чужденци или 87,1 процента по-малко в сравнение със същия период на 2020-а година, сочат данните на Националния статистически институт. 

Подобен бе и сривът при летния туризъм миналата година - тогава пандемията доведе до спад от над 85 на сто. Кои обаче са чужденците, които все пак идват в България, дори в условията на пандемия? 

Нашата разходка из Варна и Златни пясъци показва, че основните групи изглежда са две - едните са тези, които не вярват в опасността от вируса и се радват на по-леките мерки, другите - чуждестранните студенти, които следват в страната. 

Малкото рестрикции играят ключова роля. 

"Тук е по-нормално, отколкото вкъщи", разказва възрастна германска двойка, която е на почивка на Златни пясъци. "Можем да отидем на балет, на опера. През повечето време и заведенията работеха." Казват, че не вярват в съществуването на коронавируса изобщо и затова не се притесняват за здравето си. 

Подобно мнение споделят и част от гостите на Недко Димитров, който държи хостел във Варна. Както се оказва - тази зима е първата, в която хостелът е на печалба, откакто е поел управлението му през 2018-а година. 

"Посрещам бежанци от локдауна - хора, които идват тук, защото мерките не са толкова строги." Повечето му гости са от Франция и остават месеци наред. 

Някои работят дистанционно, други живеят от спестяванията си. Разпространяват информацията и така все повече французи идват в България, разказва Недко. "Преди бяха основно германци и руснаци", допълва той. "В момента имаме само един българин. Половината ни гости са французи, имаме англичани, имам един пенсионер от Азербайджан. 

Капацитетът на хостела е 20 места. "В момента са 10-12 души, тъй като двойните стаи са раздадени дългосрочно на по един човек", казва още Недко.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови