Ето кои плажове ще имат Син флаг това лято

През 2021 година 13 плажа и едно яхтено пристанище са постигнали световния стандарт Син флаг в България, съобщи за Bgtourism.bg Станимир Георгиев от Движението „Син флаг“. 

Той посочи, че това са плажовете на Златни пясъци, Слънчев ден, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина в България – Марина Диневи.

„Положените от тях усилия, амбицията им и направените инвестиции през настоящия и през изминалите туристически сезони дават неизменен резултат и ги нареждат сред най-добрите управляващи на туристически обекти в глобален мащаб.

Голяма част от чужденците избират своята почивка в дестинации, където плажовете имат Син флаг. Това за тях е гаранция за качествен и чист плаж.

С пълно право те могат да използват всяка възможност да се похвалят със Синия си флаг, да популяризират постигнатия успех и високия стандарт, който поддържат, в медии, Интернет, телевизия, уеб сайтове. Организирането на специални  церемония по вдигане на Синия флаг в началото на сезона безспорно би донесло необходимия маркетингов ефект“, сподели Георгиев.

През настоящата година от Програмата „Син флаг“ са отпаднали плажовете на Албена и Бялата Лагуна, както и дългогодишните участници – Елените и Оазис.

Световно известна награда, на която се доверяват милиони по целия свят, програмата „Син флаг“ се осъществява под егидата на Фондацията за екологично образование и е със седалище в Копенхаген, Дания. В България тя се представлява и управлява от Българско Движение „Син флаг“.

За да се класират за тази престижна награда, управителите на плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове трябва да изпълнят и поддържат поредица от строги екологични, образователни, свързани с безопасността и свързани с достъпа критерии. 

Чрез тясно сътрудничество с националните организации-членки по всички проблеми, които могат да възникнат, Фондацията за екологично образование работи неуморно, за да осигури разширяването на програмата и да гарантира, че ненадминатите стандарти на Синия флаг се поддържат в международен план.

Синият флаг е световна  екологична награда, присъждана на операторите, които полагат специални усилия да управляват своята крайбрежна водна среда, яхтените пристанища и плажовете. 

За да бъдат удостоени със  Синия флаг, плажните оператори трябва да отговарят на редица условия, обхващащи екологична информация и образование, управление на околната среда, безопасност и услуги, качество на водата.

Синият флаг е утвърдена международна схема за награждаване, която действа като гаранция за туристите, че плажът, яхтеното пристанище или туристическият кораб, които посещават, е един от най-добрите в света.

Особено внимание през идния летен сезон, както и през предходния, се обръща на въздействието на Covid пандемията, която неизменно оказва влияние върху функционирането  на всички бизнеси, като особено засегнат е туризмът. На плажовете със Син флаг се прилагат специални мерки срещу разпространението на вируса, наред с всички други, наложени от критериите на Програмата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови