Масово анулиране на резервации, браншът иска спешни мерки

Туроператори, хотелиери и превозвачи са обезпокоени от прогнозите за лято 2021 г.

Членовете на Национално сдружение Случаен превоз (НССП) и Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) са притеснени от масовите анулации на чартърни полети от големи туроператори на важни емитивни за страната ни пазари.

НССП и БРТК изпратиха до парламентарните групи на „Има такъв народ“, „Да България“ и „Изправи се мутри вън“ две отделни писма, в които описват най-спешните мерки, необходими за спасяване на летния сезон.

В първото писмо е описан казусът с чл. 234г от Наказателния кодекс , който постави на колене хотелиери, екскурзоводи, туроператори и транспортни фирми. Проблемът с микробусите 8+1 така и не бе разбран от Министрите в оставка Марияна Николова и Росен Желязков и същият остана висящ във времето. 

Припомняме, че НССП и БРТК дадоха поредица интервюта пред медиите, за да разяснят безумието в приетия чл. 234г НК и инкриминирането на превоза на пътници с превозни средства до 8+1 места, които според действащите закони не попадат в лицензионен режим, а в същото време туристическият бранш ги използва изключително много при обслужването на ВИП групи, екскурзоводски обиколки, журналистически и експидиентски турове, трансфери. 

Във второто си писмо организациите с тревога отбелязват, че тежката здравна, икономическа и политическа криза в страната може да се окаже пагубна за туристическия летен сезон, а на него разчитат голяма част от жителите на Черноморските общини.

Неглижирането на въпроси като: визи за руските туристи, отмяна на ПСР за туристи с ваксинация или документ за наличие на антитела и договарянето на транзитни автобусни зелени коридори с буферни зони в съседните държави поставят България в края на каталозите на чуждестранните туроператори за предпочитани туристически дестинации през лято 2021. 

Отново не разбрани за зелените транзитни коридори, днес страната ни е поставена в капан по отношение на туристите пристигащи от  Беларус, Украйна и Молдова. Според последната заповед на Министъра на здравеопазването граждани от посочените държави могат да влизат в страната ни с отрицателен тест, но ограниченията от страна на Румъния за транзитно преминаване през територията и не позволява автобусно обслужване на тези туристи, а то е предпочитано от тях.

Към всичко изложено по-горе БРТК и НССП напомнят и за предстоящия проблем с масово изтичащите през м. май застраховки „Отговорност на туроператора“. През май 2020 г. голяма част от застрахователните дружества отказаха да подновят застраховка „Отговорност на туроператора“ или увеличиха размера на премията многократно, с което я направиха непосилна за неработещите поради пандемията туроператори. 

В рамките на една година няколко пъти бе поставен въпросът за гаранционния фонд, но и до днес решение няма. Туроператорите, които единствено посрещат чуждестранни туристи в България – т.нар. „входящ туризъм“ са изправени пред дилема относно предстоящият сезон – от една страна ако не се поднови застраховка „Отговорност на туроператора“ те ще загубят своя лиценз, а от години наред не е ясно защо туроператор входящ туризъм е задължен да плаща застраховка „Отговорност на туроператора“ при условие, че не отговаря за ликвидността на средствата на туриста. 

В ситуация на неясен летен сезон, в който туризмът ще разчита главно на вътрешен пазар, това допълнително утежнява разходите на туроператорите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови