Хотелиерите са оптимистично настроени за бизнеса си

Българските хотелиери са оптимистично настроени към бъдещата дейност на бизнеса си. Това става ясно от анкетното проучване на Националния статистически институт (НСИ) сред управителите на местата за настаняване по време на епидемичната обстановка в страната.

Въпреки че извънредната епидемична обстановка в България беше удължена до края на юли собствениците на места за настаняване се готвят за добър сезон, подсказват споделените в анкетата очаквания. 

Според анкетата по отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 60% от мениджърите смятат да продължат да работят, 28% от тях възнамеряват да продължат с настоящата си дейност макар и с намален обем, едва 8% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2,5% прогнозират да я прекратят.

Вероятно позитивните очаквания са свързани с предстоящия летен туристически сезон, разхлабването на част от ограничителните мерки, които блокираха пътуванията и почивките за цяла година, както и заради отключените възможности за посрещане на руски и румънски туристи у нас. 

Националния статистически институт вече отчете завръщане на интереса към почивки и пътешествия въпреки пандемичната обстановка от една година насам. Ръстовете са далеч от стойностите преди разпространението на коронавируса, но през март НСИ регистрира увеличение при нощувките, пренощували лица и приходите на хотелиерите, което явно обнадеждава за предстоящите летни месеци.

Мениджърите на хотели продължават да прилагат политика на по-ниски цени, вежда се от анкетата. През април 52% от управителите на местата за настаняване са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 60% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 43% - на нощувката.

Същевременно една трета (27%) от местата за настаняване са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите.

През пролетния месец 51% от анкетираните посочват, че няма промяна в приходите от дейността им в сравнение с предходния месец, а 32% отчитат спад.

По отношение на наетия персонал през април 15% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „платен отпуск“ - 14%, и „освобождаване/съкращаване“ – 12 на сто. От „преминаване на непълно работно време“ са се възползвали 8% от мениджърите, 5% са предприели мярката „намаляване на възнагражденията на персонала“, а 3% - „дистанционна форма на работа“.

През следващия един месец 48% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „До 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 28% - че ще успеят „До 100%“, а 22% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Междувременно днес правителството обяви нова мярка, която да подпомогне туристическия бизнес.  

По програмата "Отново заедно", която включва учениците и педагогическия персонал, държавата ще финансира едноседмично летуване в хотели в цялата страна през туроператори и тур агенции.

„Програмата има много сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но тя е насочена и към подпомагане на туристическия сектор”, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя допълни, че ще бъдат подготвени туристически пакети, така че учениците да се настанят в хотели и да се финансира целия им престой.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови