РИОСВ: Няма нарушение в натрупаните тоновете водорасли на плажа в Сарафово

 

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения при натрупаните на плажа в Сарафово тонове мъртви водорасли, съобщава bTV. 

От РИОСВ-Бургас обясниха, че е установено, че водораслите се струпват на плажа за оттичане на водата в морето и последващото им депониране и извеждане в районно депо "Братово". 

Това не било нарушение на Закона за управление на отпадъците, тъй като те не са депонирани, а временно съхранявани до момента на депонирането им. Предстои екоинспекторите да се срещнат с концесионера. Той твърди, че след изсъхването на водораслите те се изнасят към зеленчукова градина. 

Не става ясно обаче колко време планината от мъртвата биомаса може да остане на морския бряг и дали не крие опасност. 

Екологът Спас Узунов е на мнение, че важният въпрос е защо се появява това явление, което засяга не само конкретния плаж, но и цялото Черноморие. 

"В момента цялото крайбрежие цъфти със синьо-зелени и цианови водорасли, които изчерпват кислорода в повърхностния слой и създават условия за масовото развитие на този вид водорасло, който е в дънната част. Отмирането на биомасата води до изкарването ѝ на брега", обясни той. 

Според него сред основните причини за събирането на застояла вода и изхвърлянето на водораслите са неправилното разположение на буните и яхтените пристанища.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови