Имахме силен сезон по Южното Черноморие, но едва 40 дни

Хотелите по южното Черноморие бяха с добра заетост само за 40-45 дни. Статистиката е много важна, за да може реално да се оценят нещата. Нашата цел е да удължим почивния сезон, така че той да може да продължи поне половин година. 

Могат да бъдат организирани събития през студената част на годината. Летният туристически сезон в България имаше успех, но голяма част от хотелите не отвориха. Това коментира проф. Георги Рачев от Алианса на туристическата индустрия в България, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерацията на българския туристически бизнес се разбраха да работят заедно за запазване на заетостта в тежките условия на пандемия и последиците от нея. Всичко това се случва на фона на протести от различни браншове срещу новите противоепидемични мерки.

"Алиансът на туристическата индустрия в България изцяло подкрепя протестите. Целият туристически бизнес са обедини, макар че е съставен от различни отрасли. Едни са вижданията и целите на хотелиерите, а други са на ресторантите към хотелите".

Другата тема от разговора бе как може да бъде спасен туризмът в България.

Изпуснахме година и половина. В Европа не говорят за рестарт на туристическия бизнес, а как да се стигне предпандемичното ниво от 2019 г. Според прогнози около средата на 2022 г. туристическият сектор ще се възстанови. За бизнеса в България са дадени 650 милиона лева, но не стана ясно по какъв начин са разпределени средствата, обясни проф. Георги Рачев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Единственият сектор, който беше затворен със заповед, беше туристическият, като продължава да бъде ограничаван. Как си представяте едно заведение да работи с 30-50% от посетителите си?", допълни гостът.

От думите му стана ясно, че до преди пандемията само хотелиерите можеха да се възползват от мярката за по-ниско ДДС.

"Това е много важна икономическа мярка, която е необходима в наше време. Към нея трябва да се подходи много внимателно, тъй като много отрасли ще искат да се възползват от нея".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови