Как да се възстанови плажът в Крайморие без глоба за концесионера?

Бурното море е унищожило част от плажните ивици по Южното Черноморието. От Асоциацията на стопаните на морските плажове искат ясни правила как да ги възстановяват, без да бъдат глобявани, ако вкарат техника на плажа или издигнат предпазни диги.

Близо 2500 куб.м пясък от плажа в Крайморие е отнесло бурното море през последните дни.

"В дължина над 250-300 метра, в широчина около 18 метра – ивицата е изровена до почва", посочи концесионерът Николай Димитров.

Един от начините, за да се спре морето да "изяжда" плажа, е изграждането на пясъчни диги. Но стопанисващите плажовете попадат в "параграф 22".

"Това може да се случи само с тежка техника. В същото време няма ясни критерии и нормативна уредба как ние да го направим това. Ние рискуваме, тръгвайки да го възстановяваме, да бъдем глобени", обясни Димитров.

Миналата зима концесионерът на плаж "Созопол" беше глобен от Министерството на туризма (МТ) 3000 лв. след протести на местните, че използва пясък от морето, за да изгради предпазни диги. Затова от Асоциацията на стопаните на морски плажове тази седмица ще внесат предложения до МТ.

От екоинспекцията в Бургас заявиха, че следят само да не се изземва пясък от дюни, когато става въпрос за защитени зони. МТ следва да определи възможността за изграждане на диги на съответния плаж.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови