С 20% поскъпват туристическите пакети за зимата

Възможно е туристическите пакети за зимата да поскъпнат с около 20%. Това заяви пред БНР Бранимир Ботев, председател на Европейската лига за икономическо развитие за Балканите и бивш зам.-министър на туризма.

По негови думи Министерството на туризма се е скрило, то отсъствало и от икономиката, от стратегията за отрасъла.

Като изключим от време на време някои благоугодни интервюта, които дава служебният министър, нищо друго не се случва, отбеляза Ботев.

Според него ДДС за туризма трябва да остане 9% поне за още две години, защото индустрията е на ръба. По негови думи разходите на хотелите са между 40-50% повече. Браншът оцелява с последни сили, предупреди той.

Той отбеляза, че и досега не е преведена в изпълнение мярката, за която миналата седмица е била получена нотификация от Брюксел по отношение на чартърите. Ботев посочи, че в бюджета са предвидени 60 млн. лева, но тези пари е трябвало да се дадат авансово, за да се налее свеж ресурс в туризма.

Според него накрая негативните ефекти ще се струпат върху цялата икономика, защото хората, които няма да имат поминък през туризма, ще легнат на гърба на държавата като безработни.

"Хотелите, ресторантите, които няма да могат да си плащат кредитите, ще легнат на гърба на търговските банки. Търговските банки ще станат най-големите хотелиери", прогнозира Ботев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови