Как да развиваме birdwatching туризъм

„Бърдуочинг“ е „наблюдаване с цел наслада на диви птици в естествената им среда“.

Понятието произлиза от английските думи „bird“ (птица) и „watching“ (гледам). Всеки начинаещ преводач ще го определи като „птицегледане“, но за добро или лошо, такава дума в българския език няма

За бърдуочинг туризъм приемаме развлекателна дейност, свързана с пътуване за наблюдаване на птици в тяхната естествена среда с цел получаване на наслаждение от намиране и определяне на възможно най-много и най-интересни видове. През последните години туризмът, свързан с наблюдението на птици, преживява безпрецедентен бум и се превръща в източник на заетост и поминък в различни европейски страни. 

Тази тенденция трябва да бъде използвана и в държави с голям потенциал като България, затова Българска фондация Биоразнообразие се включи в проект Евробърд по програма Erasmus+ и заедно с партньори от Испания, Чехия и Португалия разработва нови методи на обучение, които да позволяват на заинтересуваните да получат знания как да създадат атрактивни преживявания в бърдуочинг туризма.

В тази връзка на 26 април в 17.30 часа БФБ организира онлайн събитие „Как да развиваме birdwatching туризъм?“. Поканени са изключително интересни лектори:

• Д-р Петър Янков от Природозащитен център „Пода“ на Българско дружество за защита на птиците ще разкаже как да развием бърдуочинг туризъм и ще ни запознае с основните принципи и насоки в тази дейност. 

• Светослав Велков – управител на фирма Травентурия ще представи ролята на интерпретацията в бърдуочинг туризма. Добрият интерпретатор пресъздава удовлетворяващо и запомнящо се преживяване на туриста.

Всеки, който има интерес по темата може да се включи директно в zoom (meeting ID: 885 0497 3652, passcode: 787329) или през фейсбук страницата на БФБ.

Материалите от проекта може да намерите на български и английски език в сайта на БФБ – Ръководство за бърдуочинг туризъм, „Интерпретиране на природното наследство, свързано с живота на птиците в мрежата Натура 2000“ и „Предоставяне на екскурзоводски услуги на туристи и посетители и проектиране на орнитологични турове“.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови