57 500 бежанци са настанени в наши хотели   

        

Възстановява се процесът на резервация на летни почивки в България.

Заради войната в Украйна страната ни не може да разчита на около 10% от стандартния туристически поток от държавите Русия, Украйна и Беларус, което се равнява на между 350 хил. и 450 хил. души. Това обясни в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Наблюдава се позитивна тенденция за повишаване на интереса към почивка у нас от държави като Полша, Чехия, Словакия, Израел и Румъния.

Очакванията са заради отпадането на мерките за влизане в България от 1 май, което беше обявено днес, да се възстанови и интересът от Великобритания.

Вчера стана ясно, че България ще получи от Европейския съюз 148 млн. евро за хуманитарна помощ на бежанците от Украйна у нас. Част от тези средства ще подпомогнат процеса по интеграция на тези хора след 31 май, когато те трябва да напуснат хотелите, в които са настанени заради старта на летния туристически сезон, коментира Георгиева.

Броят на бежанците в хотелите у нас към днешна дата е 57 500. Държавата търси общински ведомства и бази, където да ги настани, като има готов план за около 60 хил. души, обясни още зам.-министърът на туризма.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови