В Слънчев бряг – без руснаци и украинци, но англичаните се завръщат

Без туристи от Русия и Украйна, но все пак с оптимизъм посрещат началото на активния сезон по Южното Черноморие, съобщи bgonair.bg. Тази година ще се разчита предимно на български туристи, а основните опасения на хотелиерите са как растящата инфлация ще се отрази на резервациите.

Сезонът в Слънчев бряг това лято започна по-рано в сравнение с миналата година. След две пандемични години в курорта се завърнаха английските туристи.

„Не сме били никъде от началото на Ковид. Щастливи сме, че това свърши“, сподели Ивон. „Сега е по-евтино от преди Ковид, и много по-евтино от Англия. Двойно по-евтино. Идваме тук от 10 години. Преди Ковид, и сега отново“, добави Джон.

В курорта срещаме и Кристиян, който от 5-годишен живее в Англия. Казва, че Слънчев бряг е българската Ибиза, но седмица почивка тук му излиза много по-евтино.

Средно от 20 до 40% ще поскъпне почивката в курорта за решилите да отидат сега. Не така обаче стоят нещата с предварителните резервации. Част от тях са още отпреди Ковид пандемията.

„Нямаме лостове за увеличение на цените въпреки галопиращата инфлация. Цената на електричеството за нас е скочила между 5-6 пъти. Работа 60 дни за един хотел не може да му покрие разходите“, посочи хотелиерът Александър Александров.

Хотелите са резервирани на 100%, но само през юли и август.

„Английски пазар, който слава богу се върна. Все още не е възстановил нивата си от преди кризата, но много силно разчитаме на него. За съжаление, много силните пазари – полският и немският, все още не са се раздвижили така, както ние очакваме. Определено там се отразява войната в Украйна“, обясни Александров.

На юг от Бургас има опасения, че скъпият бензин ще се отрази на уикенд туризма.

„Това означава да няма туризъм изобщо. Тези хора не само да не дойдат при нас, но и да не отидат в Гърция, така че аз си мисля, че българинът 5 лева да има ще ги изхарчи, за да направи удоволствието“, каза кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

„Плажовете, които са на юг от Бургас, основно се посещават от български туристи, така че те са ни основните клиенти“, коментира концесионерът на плажа в Созопол Кирил Спасов.

Български туристи разчитат и на уикенд почивки в Слънчев бряг.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови