България ще има аташе по туризъм в Турция

България ще има аташе по туризъм в Турция, съобщи за БНР министърът на туризма Илин Димитров.

Неговата основна роля ще бъде да работи за активизиране на двустранните делови контакти и бизнес отношения между България и Турция в областта туризма, както и привличането на повече туристи.

Министър Илин Димитров е на работно посещение в Турция, където ще проведе финални разговори по планираното откриване на поста аташе на България в Истанбул.

Посещението му ще продължи до 23 ноември, като той е там по покана на един от водещите турски университети, за да обсъди сътрудничеството в сферата на образованието по Еразъм плюс и съвместни бъдещи проекти в областта на туризма и образованието.

По време на посещението си Илин Димитров ще проведе работни срещи:

"Имам среща с генералното ни консулство в Одрин, Истанбул и с посланика ни в Анкара. Ние ще бъдем генералното консулство, както в момента. Имаме три аташета - едното е в Полша, другото е в Германия, третото, за съжаление ни беше върнато от Русия поради ситуацията и ние отворихме в Истанбул."

Министър Димитров ще провери и готовността за по-бързото издаване на визи за турските граждани, за което алармират хотелиерите.

Турция е в топ-3 пазари за входящ и пазар №1 за изходящ туризъм. През тази година страната ни е посетена от над 359 000 турски туристи, което представлява увеличение с 59% спрямо 2021 година.

Повече от 1,4 милиона български туристи са пътували до Турция през миналата година.

Турските туристи проявяват интерес към планинските курорти Банско, Боровец и Пампорово, СПА и хазартния туризъм.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови