Прецакване: Менюто по морето масово е с цени на 100 г, а не на порция

Нова мода обхвана българските черноморски курорти и заведенията в тях. Това показват десетки постове в социалните мрежи, както и проверки на журналисти и експерти от Комисията за защита на потребителите.

Става дума за обявяване на ястията в менюто не на порция или брой, а в грамаж.

Защо се прави това? Отговорът е много лесен-така винаги прецакан е клиентът на заведението. Да, той е запознат, че 100 грама цаца е 2.90 лева, но в поднесената му порция има толкова грама, колкото реши готвачът. Или собственикът на ресторанта. Дали са 300 грама или 180-никой няма под ръка везна, за да претегли порцията. А никъде не пише дали грамажът е преди или след пърженето на рибата. А и кой да провери това.

Това прави възможно сметката да ти порасне до 200-300 лева, ако не си внимавал в поръчката си и в обявените цени на грамаж. В миналото остана практиката да се обявява цена на порция, явно това е станало неизгодно на ресторантьорите.

В тази връзка особено не на място е коментарът на някои, обявили се за големи разбирачи готвачи. Имало скъпи пържоли, да са гледали клиентите какво си поръчват. То че има скъпи пържоли има, но какво точно е в чинията на попадналия на родното море почиващ е друга работа.

Проблемът е,че у нас за месец-месец и половина някои искат да натрупат пари за цяла година. Няма лошо, но да става за сметка на качество на храна и обслужване, а не в лов на доверчиви и наивни клиенти.

С тази практика и получените като резултат цени в заведенията се прави следващата крачка по пътя към прогонване на що-годе платежоспособни туристи от родното Черноморие.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови