Горещата вълна в Средиземноморието ни превръща в предпочитана дестинация

Докато климатичните промени заливат с горещи вълни европейския Юг, туризмът плавно се измества на север, съобщи Европейският нюзрум - платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

В духа на Европейската програма за туризма до 2030 г. държавите се стремят да направят своя туристически сектор "по-зелен", по-дигитален и по-устойчив, като някои от тях дори преместват фокуса си върху популяризирането на по-нетрадиционни дестинации. В същото време други откриват начини да улеснят бремето на пренаселване с туристи на популярните локации.

Опустошителните пожари, температурите до 40 градуса по Целзий и туристи, решили да избегнат възможни природни катастрофи: дали климатичните промени трансформират туризма, не на последно място в Средиземноморския регион?

Юли беше най-горещият месец в историята по данни на Европейската служба за климатични промени на ЕС "Коперник". Относно изчисленията на Междуправителствения панел по климатичните промени заместник-директорката на службата Саманта Бърджис заяви, че не е било толкова топло поне от 120 000 години.

Регионите, които посрещат голям дял от туристическия поток, са също и тези, които са поразени най-силно от климатичните промени. Миналия месец в Гърция хиляди туристи бяха евакуирани от островите Родос и Корфу, където задушаващо горещото време доведе до опустошителни пожари. Италия също страдаше от горещите вълни, като остров Сардиния се топеше под температури от 48 градуса по Целзий.

Ще се пренесат ли в бъдеще туристите от Средиземноморието в Швеция и Ирландия? 

Изследване на Европейската туристическа комисия (ЕТК) - организацията, под чиято егида развиват дейност различни европейски туристически асоциации и държавни агенции, посочи първия признак на промяната. 

Все пак според проучването Испания си остава най-предпочитаната дестинация за хората, които пътуват за почивка в чужбина между юни и ноември. Следват Франция, Италия, Гърция и Хърватия.

От друга страна "не се наблюдава (засега) промяна в избора на място за резервации вследствие на задържащата се в Южна Европа гореща вълна", казва Норберт Фийбиг, президент на Германската туристическа асоциация.

В същото време от шестте хиляди души в Европа, анкетирани в рамките на проучването на ЕТК, тези, които са планирали ваканция в Средиземноморието, са с десет процента по-малко в сравнение с миналата година. За сметка на това Чехия, България, Ирландия и Дания бележат нарастване на популярността си. ЕТК обяснява тази тенденция със стремежа на туристите да открият по-малко пренаселени дестинации и по-умерени температури.

"В бъдеще очакваме туристическите потоци да бъдат повлияни в по-голяма степен от непредвидимите метеорологични условия", казва Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на ЕТК. Пътуващите ще гледат да избягват европейския Юг заради горещите вълни. "Това може да насочва все повече европейци към Централна и Източна Европа в търсене на умерено топло време през летните месеци", добавя той. На свой ред южните дестинации може да останат по-желани през пролетта и есента.

Проучване на Европейската комисия показва как може да се промени поведението на европейския турист. "Очертава се ясен модел на противопоставяне север-юг в търсенето на туристически дестинации, като северните региони са облагодетелствани от климатичните промени, а южните са изправени пред съществено понижаване на интереса", се казва в проучването.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови