Туристическият бранш ще брани по-ниския ДДС, който получи при пандемията

Татяна Димитрова, Дневник

Коментарът на премиера Николай Денков в неделя, че не вижда основание и през 2024 г. заведенията да ползват намалена на 9% ставка на ДДС, отново активира коментарите в туризма, че това ще му се отрази силно негативно.

Аргументът на премиера бе този, че заведенията са във възход и няма причина да се ползват с това облекчено облагане, което бе въведено в средата на 2020 г. от третия кабинет "Борисов" с цел да подпомогне сектора, който бе сред най-пострадалите от рестрикциите, въвеждани периодично заради пандемията.

Срещу коментара на Денков очаквано веднага излязоха с отрицателна позиция две от организациите на ресторантьорите, а и останалите представители на различни сегменти подновиха настояването си намалената ставка да остане.

Днес това обявиха представители на зимния курорт Пампорово и на спа хотелите.

Кой какво иска

Курортът Пампорово, който днес е домакин на редовния конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, ще открие зимния сезон с нов шестседалков лифт. Той ще поеме значителна част от потока скиори, което ще разтовари съществуващо съоръжение, което се нуждае от ремонт. 

Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, използва повода да каже, че ако за другите курорти основна туристическа услуга е настаняването и храненето, то за ски курортите това е превозът на туристи до пистите и снегът. Затова той подчерта, че е важно какъв ще е данъкът върху тази услуга. В момента картите за лифтовете също се облагат с намалената ставка на ДДС, което е в сила от есента на 2020 г. При въвеждането й от ресорното министерство коментираха, че това директно ще подпомогне сектора. Тогава ограниченията заради пандемията бяха в разгара си.

"Без ски съоръженията туристите няма какво да правят зимата в тези курорти", подчерта Беляков и изрази надежда данъкът да остане намален и догодина.

"Ако искаме да сме конкурентоспособни в Европа, тази ставка трябва да се запази. Ако се вдигне, означава туризмът да приключи", коментира днес пред "Дневник" Сийка Кацарова, председател на тази спа асоциация.

Никой финансов министър не иска това

До пандемията с много малко изключения никое правителство в България не бе отстъпвало пред искания за намалена ставка на този данък, който е и основният приходоизточник за бюджета. Аргументите на всички финансови министри досега са идентични: в ЕС като цяло се върви към единни ставки в страните, където има диференцирани, и не по-малко важно - когато се направи това за един сектор, веднага ще поиска и друг. А общото правило е, че е по-лесно да не направиш облекчение, отколкото после да го отнемеш.

С този казус предстои да се сблъска отново настоящият финансов министър, който усилено подготвя проектобюджета за 2024 г.

От Министерството на туризма вече многократно обявиха, че ще защитават това секторът да продължи да се ползва от 9% ДДС. Засега от изявите на Асен Василев се знае, че не планира ставката да остане ниска за заведенията, вижда в смисъл тя да е такава за детските храни и в няколко случаи смята, че трябва да се прецени - за книгите, брашното и др.

По тази причина и заведенията са най-активни в отстояване на облекчението им. Затова и те реагираха остро на интервюто на премиера от уикенда. Днес двете организации - Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, обявиха в своя позиция, че министър-председателят "разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова".

Апелираха към всички, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат максимално обрани в посланията, които оставят по теми, от които "ама наистина нищо не разбират, а се ръководят само от политиката на партиите, които представляват".

ДДС плащат потребителите

Срещу аргумента да се запазят облекчения, въведени при пандемията, която вече не е налице, финансовият министър поставя и този, че облекченията не са довели до съществено изсветляване на сектора на заведенията конкретно. Това бе и причината с бюджета за тази година Асен Василев да предложи браншът да дава заплати само по банков път. В крайна сметка депутатите смекчиха това изискване до компаниите със 100 и над този брой служители.

Опасенията на ресторантьорите, макар и неформулирани по този начин, са свързани с това, че при повишение на данъка с 11 процентни пункта до стандартното му равнище крайните цени също ще нараснат с толкова, а те вече в много случаи, особено в големите градове, са сравними с тези в страните с по-висок стандарт.

При предстоящите дебати в Народното събрание след внасянето на бюджета ще се реши кои намалени ставка ще останат. Отсега се знае, че БСП лобира за по-ниските ставки, макар и за други стоки и услуги.

Едва ли конкретно заведенията могат да очакват запазване, особено след като депутатите не приеха предложението на финансовия министър клиентите да имат право да не платят сметка, ако не получат касов бон. След това бе отхвърлено и предложението този конкретно бизнес да дава заплати по банкова сметка независимо от броя на служителите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови