В края на лятото: Каква е равносметката за туризма у нас

Към септември се отчитат 4,5 млн. регистрации на туристи спрямо 4,4 млн. за летен сезон 

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозните на Министерството на туризма, като към септември 2023 г. отчитаме 4,5 млн. регистрации, съобщава в интервю за БТА началникът на кабинета на Министерството на туризма Марияна Кордова. Тя напомня, че по данни на НСИ резултатите за летен сезон 2022 г. бяха 4,4 млн. регистрации.

По категория "страна на произход" на туристите може да отбележим, че имаме пълно възстановяване на туристическия поток от Полша и увеличение на туристите, идващи от Румъния и Чехия, казва началникът на кабинета на министър Зарица Динкова.

Тя допълва, че е увеличен и броят на българските туристи и усилено се работи за достигане на резултатите отпреди пандемията за пазарите във Великобритания и Германия.

Кордова припомня, че националната статистика за периода юни-август 2023 г. отчита 3,8 млн. регистрирани туристи, от които 1,9 млн. българи и 1,9 млн. чужденци. За същия период на 2022 г. са отчетени 3,5 млн. туристи, от които 1,8 млн. са българи и 1,7 млн. са чужденци, т.е. за трите месеца се отчита ръст от 8 на сто на годишна база.

"Летният туристически сезон тази година стартира много добре, но през определени моменти трябваше да се справя с редица трудности, породени от независещи от нас обстоятелства и от това, че страната ни граничи с военен конфликт. Знаете, че имахме сериозни кризи, които изправиха и нас, и бизнеса пред изпитания. 

Успяхме да ги преодолеем с незабавна реакция, координирани действия между институциите и активна комуникация. Следва да бъде подчертано, че Министерството на туризма не е спряло нито за момент своята маркетингова и рекламна дейност на дестинация България на стратегическите ни пазари", посочва Кордова.

Туризмът след наводненията по Южното Черноморие

Няма масови анулации на полети след наводненията в община Царево, казва Кордова.

"Регистрираме спад от около 5 на сто за септември, но няма данни тези анулации да са пряко свързани с бедствието. Във всеки един период са възможни такива отклонения, като причините могат да бъдат от най-различен характер, включително и промяна на плановете в последния момент", допълва тя.

Кордова изтъква, че община Царево традиционно разчита в по-голяма степен на българските туристи. Още преди наводнението нашите прогнози за нея бяха за около 70-80 на сто български туристи през септември 2023 г., отбеляза Кордова и изтъкна, че значителна част от чуждестранните туристи, които пристигат на летище Бургас, почиват на "Слънчев бряг", който не беше засегнат от наводненията.

Данни за двете морски летища

За септември на летищата във Варна и Бургас се очаква да пристигнат 1500 полета, казва Марияна Кордова, докато през същия месец на миналата година те са били 1394. За периода юни-август 2023 г. се отчита увеличение от 14 на сто спрямо същия период за предишната година. В номинално изражение това са 1,1 млн. пътници за цитирания период на 2023 г., преминали през летищата на Варна и Бургас, казва още Кордова.

С ръст от повече от две трети спрямо приеманата за рекордна за българския туризъм 2019 г. преди началото на пандемията ще посрещне секторът Световния ден на туризма (27 септември), коментира още Кордова.

Според доклад на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTCC) секторът на туризма съставя около 10% от реалната икономика на България, или 19,1 млрд. лв. за 2023 г., при 6,5% през 2022 г. и 9,9% през 2019 г., посочва още началникът на кабинета.

Според проучване на Европейската туристическа комисия България се нарежда сред държавите с най-бързо възстановяване на входящия туризъм и добро съотношение между цена и качество. Данните на Европейската туристическа комисия сочат, че броят на чужденците, посетили България, е нараснал с 21 на сто спрямо същия период на 2019 г.

Кордова отбелязва, че страната ни има и проблеми с хроничен характер, като този с инфраструктурата, транспортните връзки, липсата на кадри и недоброто развитие на различните видове туризъм. Това са проблемите, върху които сме се съсредоточили с екипа на министерството, за да намерим най-оптималните начини за решаването им, допълва тя.

"България по традиция се позиционира на световната туристическа карта като дестинация за морски и за ски туризъм. Нашата задача е да покажем, че България е дестинация с много повече възможности като СПА, културен, градски, бизнес, селски, еко, винен и гурме и много други видове туризъм", посочва тя.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови