Положителна оценка от бранша за министъра на туризма 

Положителна оценка дава немалка част от бранша за първите сто дни от работата на Зарица Динкова - министър на туризма, показа допитване на Actualno.com. Виждаме положителни резултати от работата на Министерството на туризма. 

В понеделник беше обявена една програма с доста сериозен бюджет, какъвто до момента не сме виждали, заяви Иван Грошев - председател на Асоциацията на инкаминг туроператорите. Той визира програмата от 5 млн. лв. за реклама на черноморските общини, каквато никой не е правил до момента. По думите му комуникацията на министъра с техния сегмент от бранша, който е много обширен, е повече от добра. 

„Има разбиране за проблемите, които са пред нас. Пределно ясно е на министъра, че туризмът е интердисциплинарна наука, ако мога да го нарека така, защото има връзка с много други отрасли. Той не е сам за себе си. Ние сме във връзка с транспорта, вътрешните работи, външните работи и т. н. Моите впечатления са, че министърът разбира това и където е необходимо, съдейства за координация. В обществото излязоха някакви негативни оценки върху нея, но моята е положителна“, допълни Грошев. 

Той поясни, че Асоциацията на инкаминг туроператорите се състои от осемте най-големи агенции за входящ туризъм, които представляват около 80% от входящия туризъм в масовия сегмент - море и планина. 

„Тя съществува от 2021 г. и ако ме питате защо са само осем фирми - идеята ни беше да концентрираме по-големите играчи, да го превърнем в един продуктивен клуб, а не в говорилня, защото голяма част от асоциациите и организациите са с огромен брой членове и трудно могат да се фокусират върху определена тема, тъй като там има разнобой на интереси. Действаме в интерес на бранша. 

Ние представляваме най-големите туроператори. Това, което е добре за нас, е добре и за останалите. Идеята ни е да опосредстваме една по-добра комуникация между местните участници в бизнеса и големите туроператори така, че да бъдем агенти на туроператорите пред местните партньори и агенти на местните партньори пред туроператорите. Това ни е целта и смятаме, че го правим добре“, каза председателят на Асоциацията. 

По шестобалната система изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев оцени на 5 и 1/2 работата на министерството. 

„Заради новия начин на комуникиране, бързо навлизане в проблеми - това, което ни мъчи от години, в частта на рекламата, на организацията на курортите, на плажните концесии. Жената-чудо. Тя е все още нова за туризма, но има огромно желание, освен това си личи честният подход“, посочи Станев. 

Той поясни, че под честен подход има предвид, че досега България е плащала 5-10-15 млн. лева за реклама в чужбина, но на български фирми, които са ги „профуквали“, а сега се променя подходът. 

„Парите не са малко, а ефектът е нулев. Не може българска фирма да убеди германеца да дойде в България. Германецът има пред себе си всичко и когато не му се говори като на германец, не вярва. Големите държави - Турция, Гърция, Хърватия и др. дават тези пари за реклама на туроператорите, които им водят туристи. Те правят рекламата в чужбина: на германските туроператори да направят рекламата в Германия примерно. Те знаят как по най-правилния начин да презентират един ваканционен пазар за своите съграждани, за своите клиенти. Те са 7-8, които основно „изнасят“ туристи от Германия за ваканционен туризъм и страната е най-големият пазар, който генерира туристически потоци за чужбина. 

Нас това ни интересува - как да дойдат германци, белгийци, холандци, скандинавци. Но това трябва да го правят техните туроператори. Министерството трябва да упражнява контрол, но не да организира. Досега това са го правили български фирми - едни и същи, но ефектът е нулев или клони към нулата. Аз ако съм министър, на мен ще ми е по-лесно да се разбера с българската фирма и ако имам някакви желания, да ми ги изпълни. При германеца това не работи. Министър Зарица Динкова иска да промени подхода и ако го направи, трябва да й направим паметник приживе. Ето това е честен подход“, обясни изпълнителният директор на „Албена“ АД.  

„Към днешна дата нашето дружество полага всички възможни усилия да помага за раздвижването и решаването на различни натрупани в годините проблеми, като ясно си даваме сметка, че никак не е лесно за няколко месеца да се случат неща, които не са мръднали с години. За да бъдат удовлетворени необходимостите, а не просто исканията на целия туристически бранш, много проблеми трябва да се разглеждат сегментирано и са обект на несъвършенства в различни закони и разпоредби. 

Решаването на тези проблеми, за съжаление, не касае само Министерство на туризма, а много други министерства. Към момента виждаме, че се полагат усилия в тази посока и считам че трябва да дадем необходимата толерантност и време“, заяви изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.   

Положителна оценка даде и Румен Драганов - директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. „Имаме 100% запазен персонал на министерството. Заместник-министрите са същите и министърът определя политическата линия. Така, че няма никаква промяна по отношение на работата на министерството. 

Съответно тези акции, които проведе по отношение на чистотата на водата, по отношение на българския туристически продукт и сега тази маркетингова инициатива -  5 млн. лв. да бъдат използвани съвместно с общините и други организации за привличане на туристи през следващата година, я намирам за много резонна“, обобщи Драганов.  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови