По родното Черноморие най-много са българските туристи

На 6 юни министърът на туризма Евтим Милошев осъществи проверка за чистотата на морските води в началото на летния сезон, заедно с министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Министър Милошев посочи, че датата за инициираната проверка не е случайна - точно на 6 юни преди година, когато беше разрушен язовирът „Нова Каховка“ в Украйна, се разрази кампания от фалшиви новини, неоснователни опасения от замърсяване по нашето Черноморие и спекулации относно качеството и чистотата на морската вода, които нанесоха сериозни щети на българския туризъм и предизвикаха сериозен отлив най-вече на чуждестранни туристи за миналия летен сезон.

„Това уплаши много чуждестранни туристи. Нито тогава, нито сега има такава опасност. Призовавам всички да пазим туризма”, коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” министърът на туризма Евтим Милошев.

По негови думи проблемът с работната ръка е голям. „От разговорите ми преди два дни с външното министерство, се предприемат мерки за издаването на визи на работниците от трети страни”, увери Милошев.

Според него тази година по Черноморието се очакват най-много туристи от Румъния, Полша, Чехия, но посочи, че статистиките показват най-голяма посещаемост от български туристи. „Не смятам, че хората, които ходят на море в Гърция, компрометират родното Черноморие. То е райско кътче, и това е друг вид преживяване”, каза Милошев.

Министърът обясни, че след пандемията от Ковид-19, възстановяването на нивата, не върви според очакваните темпове. „Вярваме, че тази година ще има ръст от над 10%. България стои зад своя туристически продукт”, увери Евтим Милошев.

Той коментира и застрояването по морето. „Да, има застрояване, но това не означава, че е ситуацията е катастрофална. Усилията на инвеститорите в сферата, са много големи”, добави Милошев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови